wtorek, 17 kwietnia 2012

Kotlety gryczano - mięsne z sosem grzybowym


Składniki:
3 woreczki kaszy gryczanej kupiec
Pół kilo mięsa mielonego (najlepiej poprosić panią w mięsnym o zmielenie mięsa gulaszowego)
1 jajko
Cebula
1 ząbek czosnku
4 duże pieczarki
Bułka tarta
Olej do smażenia
Pierz i sól

Sos grzybowy
Składniki:
Składniki:
Pieczarki albo grzyby
Cebulka
Oliwa
Śmietana

Sos grzybowy:
Jeśli zdecydujemy się na sos grzybowy, to najpierw moczymy suszone grzybki typu podgrzybki. Następnie grzyby gotujemy do miękkości. Wyciągamy grzyby i kroimy je w kostkę razem z cebulą. Grzyby i cebulę wrzucamy do smażenia na rozgrzany olej, chwilę smażymy a następnie zalewamy wywarem z grzybów, który uzyskaliśmy z gotowania. Gotujemy przez około pół godziny. Wyłączamy ogień i dodajemy zahartowaną śmietanę.

Kotlety:
Podsmażamy na oleju drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz czosnek. Ugotowaną kaszę mieszamy z surowym mięsem, podsmażonymi pieczarkami z cebulą i czosnkiem oraz z surowym jajkiem. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy w dłoni kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na małym ogniu do momentu upieczenia. Kotlety podajemy z sosem grzybowym albo pieczarkowym. 

Kotlety mięsno - gryczane z sosem grzybowym 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz