Kilka różyczek brokułu
Kolendra lub zioła prowansalskie
Koperek
250 ml śmietanki kremówki 30 %
2 jajka
Sok z cytryny
Pieprz, sól, cukier
Gotujemy makaron penne na wpół twardo. Oraz gotujemy brokuły także na wpół twardo. Żeby brokuły zachowały zielony kolor do wrzątku dajemy łyżeczkę cukru albo skórkę razowego chleba. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem po czym układamy pierwszą niską warstwę makaronu. Makaron przyprawiamy pieprzem i kolendrą. Na makaron kładziemy łososia i skrapiamy go sokiem z cytryny. Następnie kładziemy drugą niską warstwę makaronu. Potem rozkładamy plastry mozarelli i zalewamy sosem z kremówki, roztrzepanych 2 jajek i soku z cytryny z dodatkiem soli i kolendry. Na wierzch kładziemy różyczki brokułu a całość posypujemy startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz koperkiem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na około 15 min.
Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz