czwartek, 26 kwietnia 2012

Omlet z pokrzywą w towarzystwie cukinii, papryki, szynki i sera

Składniki:
6 jaj
Pół cukinii o wielkości ogórka
Pół czerwonej papryki
cebulka
4 plasterki szynki
Tarty żółty ser
¼ szklanki mleka
Sól i pieprz
Olej do smażenia
szczypiorek
listki świeżej bazylii
listki czosnku niedźwiedziego
młoda pokrzywa

W pierwszej czynności na oleju podsmażamy cukinię, później zalewamy ją wodą i prażymy na patelni. Gdy woda wyparuje dodajemy paprykę, szynkę, cebulę (wszystko pokrojone w paseczki lub w kostkę). W tym czasie w osobnej misce rozbijamy jajka i dodajemy do nich mleko a także starty ser oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy trzepaczką. Podsmażone wcześniej warzywa z szynką wrzucamy do miski z jajkami mieszamy wszystko i następnie wlewamy całość na rozgrzany olej do usmażenia na patelni. Omlet smażymy na małym ogniu aż do ścięcia się jajek. Młoda pokrzywę wyciskamy w ściereczce, następnie sparzamy wrzątkiem i drobniutko siekamy. Na sam koniec posypujemy omlet szczypiorkiem, pokrzywą i posiekaną bazylią. Gdy z wierzchu jajka nie chcą się ściąć - można omlet wstawić na chwilę do piekarnika albo do mikrofalówki. Danie idealne na śniadanie ale także i na obiad.

Omlet
 akcja zielnik !


3 komentarze: