czwartek, 26 kwietnia 2012

Żeberka z chili w sosie miodowo - ketchupowym z sokiem z pomarańczy


Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
parę ziaren pieprzu czarnego
parę ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe 
2 ząbki czosnku
sól


Sos:
150 ml ketchupu
chili - ilość wg upodobań np. pół łyżeczki
suszona bazylia i tymianek
3 łyżki stołowe naturalnego miodu
sok z pomarańczy


Ziemniaki:
kilka ziemniaków
4 ząbki czosnku
duża cebula
suszone przyprawy: tymianek, rozmaryn, cząber, estragon
sól
oliwa


Żeberka myjemy i oczyszczamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do wrzątku wrzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, czosnek, cebulę, sól i gotujemy aż do miękkości mięsa (około godziny). Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i studzimy.Wodę wylewamy.
W miseczce przygotowujemy sos: ketchup mieszamy z chili (ewentualnie z ostrą papryką), miodem, bazylią, tymiankiem. Wszystko mieszamy i polewamy żeberka. Następnie żeberka polewamy sokiem z pomarańczy.
Blasze smarujemy oliwą, kładziemy na niej obrane ziemniaki - pokrojone w małe kawałki i posypujemy je: tymiankiem, rozmarynem, cząbrem, estragonem, solą. Obok ziemniaków kładziemy ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w krążki.
Następnie na blasze dajemy żeberka w sosie i wszystko pieczemy w piekarniku w 200 stopniach C jakieś 20-30 minut do momentu chrupiącej skórki.
Żeberka
kliknij -> AKCJA KWIECIEŃ PLECIEŃ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz