Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
1 łyżka oleju
¼ szklanki gorącej wody
Szczypta soli
Farsz:
Bryndza, pieprz, cebulka, szczypiorek, łyżka kwaśnej gęstej śmietany.
Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu z bryndzy wymieszanej ze śmietaną z dodatkiem pieprzu i podsmażonej cebulki, i szczypiorku. Następnie zalepić.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem.
Pierogi z bryndzą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz