kość wołowa
2 marchewki
1 średnia pietruszka
1 mały seler albo połowę
dużego
1 mały por
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz,
majeranek,
pieprz w ziarnach - 2
ziele angielskie - 3
liść laurowy - 2
olej do smażenia
margaryna – 1 łyżka
mąka – 2 łyżki
Ugotować rosół z kości, pora, marchewek, selera, pietruszki,
cebuli, czosnku. Ugotowane jarzyny wyjąć i zetrzeć na tarce albo pokroić (dowolną
ilość wg uznania) i podsmażyć na oleju. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w
paseczki i przesmażone jarzyny. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz
ziarnisty. Gotować na małym ogniu aż flaki będą miękkie. Doprawić solą,
pieprzem, oraz suszonym majerankiem. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki i 1 łyżki
margaryny
( margarynę rozpuszczamy na gorącej patelni i dodajemy mąkę,
mieszamy i chwile smażymy a potem dodajemy do zupy nadal gotując zupę).
Jest to przepis jest z parzonych flaków. Jeśli gotujemy z
flaków surowych, należy je wyczyścić, wymoczyć, obgotować, zmienić wodę i następnie gotować do miękkości.
Flaki wołowe na rosole |
Bardzo lubię flaki :) Piękna miseczka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam flaczki :)
OdpowiedzUsuń