środa, 9 maja 2012

Gremolata - idealna do ryb i mięs

Jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić coś na ruszt grilla :)

Składniki:
2 cytryny - jedynie skórka
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól morska

Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny sos albo marynatę. 
Gremolata bez oliwy
Gremolata z oliwą 




1 komentarz:

  1. Wypróbuję ją do rybki bo często dodaję cytrynę i pietruszkę więc idealnie :)

    OdpowiedzUsuń