Składniki:
bukiet młodych, białych szparagów ok. pół kilograma
3 litry bulionu warzywnego
200 g masła
2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek)
sok z pół małej cytryny
4 łyżki białego, wytrawnego wina
pieprz biały i sól
Szparagi myjemy i obieramy obieraczką oraz odcinamy zbutwiałe końcówki. Wrzucamy do wrzątku z bulionu i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos: roztapiamy na średnim ogniu masło i klarujemy je czyli odcedzamy z białkowej piany (dzięki tej czynności masło nie będzie się przypalać i zmieni smak na lepszy). W garnku zagotowujemy wodę, na garnek kładziemy szklaną salaterkę a do niej 2 żółtka. Żółtka trzepiemy trzepaczką. Do żółtek wlewamy po łyżce odszumowane masło,
mieszając w dalszym ciągu trzepaczką. Równocześnie dodajemy białe wino. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól i biały pieprz. Ugotowane szparagi odcedzamy z wrzątku i polewamy sosem. Pyszne!
Klarowanie masła |
Szparagi gotowane w bulionie |
Mieszamy trzepaczką żółtka i masło |
Szparagi z sosem holenderskim |
byłam w szoku ale mój pies "Tadek niejadek" zjadł razem ze mną szparagi z sosem :) a on kubki smakowe ma bardzo francuskie bo stamtąd pochodzi :)
OdpowiedzUsuńPyszności zaserwowałaś mniam :-)))
OdpowiedzUsuń