Składniki masa:
100 g masła
2 op. kisielu cytrynowego
1 opakowanie galaretki agrestowej
Składniki pianka:
250 ml śmietany 30 %
2 op. galaretki agrestowej
Składniki mus:
4 kiwi
garść świeżej mięty
Ponadto:
2 paczki żelków cytrynowych
4 kiwi
6 paczuszek herbatników
100 g masła
2 op. kisielu cytrynowego
1 opakowanie galaretki agrestowej
Składniki pianka:
250 ml śmietany 30 %
2 op. galaretki agrestowej
Składniki mus:
4 kiwi
garść świeżej mięty
Ponadto:
2 paczki żelków cytrynowych
4 kiwi
6 paczuszek herbatników
Masa:
kisiele ugotować w 3 szklankach wody.
Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.
Pianka:
galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać
do niej tężejącą galaretkę. Pokroić drobno 1 paczkę żelek i wymieszać z
pianką.
Mus:
4 kiwi obrać, pokroić, miętę umyć i wszystko zmiksować blenderem na jednolity mus.
Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem.
Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry.
Do lampek do wina, albo salaterek do lodów, najpierw dajemy rozkruszone
herbatniki, następnie wystudzoną masę z masła, kisielu i galaretki, na
masę układamy pokrojone kiwi (parę plasterków zostawiamy do ozdobienia)
następnie zalewamy wystudzoną masę piankową z żelkami, na koniec
polewamy musem z kiwi i mięty.
Ozdabiamy owocem kiwi, oraz listkami mięty i żelkami.
Kisiele z galaretką |
Pianka |
Kiwi i mięta w blenderze |
Ucieranie herbatników na piasek |
Deser z kiwi i miętą |
wygląda świetnie - piękne podanie
OdpowiedzUsuńśliczny deser i na pewno bardzo smaczny :D mięta i kiwi mmmm :D
OdpowiedzUsuń