wtorek, 15 maja 2012

Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam!

Składniki masa:
100 g masła
2 op. kisielu cytrynowego
1 opakowanie galaretki agrestowej

Składniki pianka:

250 ml śmietany 30 %
2 op. galaretki agrestowej

Składniki mus:

4 kiwi
garść świeżej mięty

Ponadto:

2 paczki żelków cytrynowych
4 kiwi
6 paczuszek herbatników

Masa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.
Pianka: galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać do niej tężejącą galaretkę. Pokroić drobno 1 paczkę żelek i wymieszać z pianką.
Mus: 4 kiwi obrać, pokroić, miętę umyć i wszystko zmiksować blenderem na jednolity mus.
Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem.
Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry.
Do lampek do wina, albo salaterek do lodów, najpierw dajemy rozkruszone herbatniki, następnie wystudzoną masę z masła, kisielu i galaretki, na masę układamy pokrojone kiwi (parę plasterków zostawiamy do ozdobienia) następnie zalewamy wystudzoną masę piankową z żelkami, na koniec polewamy musem z kiwi i mięty.
Ozdabiamy owocem kiwi, oraz listkami mięty i żelkami.

Kisiele z galaretką

Pianka

Kiwi i mięta w blenderze

Ucieranie herbatników na piasek



Deser z kiwi i miętą

2 komentarze:

  1. Anonimowy5/15/2012

    wygląda świetnie - piękne podanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy5/16/2012

    śliczny deser i na pewno bardzo smaczny :D mięta i kiwi mmmm :D

    OdpowiedzUsuń