środa, 2 maja 2012

Konfitura z rabarbaru

Składniki:
ok pół kilograma rabarbaru (20 -30  łodyg rabarbaru)
pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
szklana wody
opakowanie kisielu agrestowego  (można pominąć kisiel)
kilka kropel cytryny
Umyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Konfitura może być podstawą do nadzienia do ciasteczek, albo jako dodatek do naleśników i racuchów.

Przepisy na ciasteczka i racuchy z konfiturą w innych moich postach :)
Konfitura z rabarbaru

Akcja rabarbar!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz