Składniki:
ok pół kilograma rabarbaru (20 -30 łodyg rabarbaru)
pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
szklana wody
opakowanie kisielu agrestowego (można pominąć kisiel)
kilka kropel cytryny
Umyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Konfitura może być podstawą do nadzienia do ciasteczek, albo jako dodatek do naleśników i racuchów.
Przepisy na ciasteczka i racuchy z konfiturą w innych moich postach :)
Przepisy na ciasteczka i racuchy z konfiturą w innych moich postach :)
Konfitura z rabarbaru Akcja rabarbar! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz