Witam w kulinarnej podróży po mojej kuchni i zapraszam do stołu ! :)
Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.
poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Pesto z czosnku niedźwiedziego i jarmużu
Zaczął się sezon jego porostu i chodź imię ma herkulesowe, wygląda raczej wiotko. Kiedyś z powodzeniem stosowany w medycynie ludowej, dzisiaj zepchnięty do lamusa, bo wypiera go gatunek pospolity. Czosnek dziki (niedźwiedzi), to zielone liście i białe kwiatki. Na stół trafił dzięki zapachowi i silnemu aromatowi czosnku.Te dobrodziejskie liście mają dużo witaminy C. Mają praktycznie wszystkie właściwości „zwykłego” czosnku: obniżają poziom cholesterolu i wspomagają w oczyszczaniu organizmu z metali ciężkich i pestycydów, wspomagają odporność. Rośnie w lasach i jest częściowo objęty ochroną. Dlatego też nie wolno go pozyskiwać bez zezwolenia ze stanowisk naturalnych.
W Chinach uprawia się go masowo jako roślinę przyprawową. A u nas przechodzi prawdziwy renesans.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki:
1 wiązanka czosnku niedźwiedziego
4 liście jarmużu
ok. 1/2 szklanki ziaren słonecznika
ok. 1/2 szklanki startego parmezanu (można ominąć)
ok. 1/2 szklanki oliwy
sobota, 4 kwietnia 2015
Wegański żurek z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim
Aromatyczna zupa wielkanocna w wersji wegańskiej. Bez kiełbasy i jajek oraz śmietany też mogą być święta! :)
Składniki:
0,5 l domowego zakwasu z żytniej mąki przepis na zakwas
1 l wywaru warzywnego (włoszczyzna jak do rosołu)
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ząbki czosnku
1 opalona duża cebula
1 dodatkowa cebula do podsmażenia w kostce
1/2 szklanki kaszy perłowej
1 łyżka suszonego majeranku
kilka liści czosnku niedźwiedziego
ziemniaki ugotowane w mundurkach (ilość wg uznania)
sól, pieprz, cukier do smaku
Składniki:
0,5 l domowego zakwasu z żytniej mąki przepis na zakwas
1 l wywaru warzywnego (włoszczyzna jak do rosołu)
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ząbki czosnku
1 opalona duża cebula
1 dodatkowa cebula do podsmażenia w kostce
1/2 szklanki kaszy perłowej
1 łyżka suszonego majeranku
kilka liści czosnku niedźwiedziego
ziemniaki ugotowane w mundurkach (ilość wg uznania)
sól, pieprz, cukier do smaku
środa, 1 kwietnia 2015
Zakwas na żurek
Domowy zakwas na żurek to sfermentowana mąka żytnia z wodą
i odrobiną przypraw.
Jakiej mąki użyć ? do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią żurkową. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :)
W tym roku ukisiłam gryczany.
Inne dodatki:- piętka chleba na zakwasie. Taki chlebek przyczynia się do walorów smakowych i i przyspieszenia proces fermentacji
- zioła (liście laurowe i ziela angielskie) jedynie dla walorów smakowych
- czosnek ( także dla walorów smakowych, bo teoretycznie czosnek ma właściwości bakteriobójcze i dzięki niemu proces fermentacji się nam wydłuży, ale nie wyobrażam sobie zakwasu bez jego aromatu)
Przechowywanie zakwasu:Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Musi zacząć pachnieć kwasem. Ale może nam, też spleśnieć, więc zamieszajmy go od czasu do czasu i wąchajmy go :) Żeby nam nie spleśniał pamiętajmy o dobrze wygotowanym słoiku. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Po ukiszeniu wlewamy zakwas do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce. Taki zaczyn może nam starczyć na kilka miesięcy :) U mnie w lodówce zawsze są resztki zakwasu i tylko czekają na ponowne użycie :)
Przepis na zakwas, który dostałam od mamy. Moją mamę nauczył robić zakwas mój dziadek, który był wyśmienitym piekarzem :)
Składniki:
- 1 l przegotowanej i ciepłej wody
- 1 szklanka mąki żytniej z otrębami albo gryczany
- 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) !
Subskrybuj:
Posty (Atom)