Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

niedziela, 29 kwietnia 2012

Caprese i już!

Caprese to sałatka z mozzarellą i pomidorami

Składniki:

2 kulki sera Mozzarella
3 pomidory
świeża bazylia 
sos balsamiczny
pieprz

Pomidory kroimy w plastry. Tak samo postępujemy z serem mozzarella. Doprawiamy do smaku listkami świeżej bazylii i polewamy sosem balsamicznym. doprawiamy pieprzem. 
Sałatka z mozzarellą i pomidorami


Deser kawowy z owocami


Mój deser od klasycznego tiramisu różni się tym, że zamiast biszkopcików "języczków" ma w sobie herbatniki, oraz urozmaicony jest o budyń i owoce. Mascarpone i kawa oraz amaretto są bez zmian, tak jak w tradycyjnym tiramisu :)

Składniki:

Masa kawowa:
6 żółtek
6 czubatych łyżek cukru
50 dag mascarpone
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (albo 4 łyżeczki cappuccino)

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
½ szklanki cukru pudru
250 g margaryny
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem

Ponadto:
Owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) ale mogą być np. wiśnie z kompotu.
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
1 łyżeczka mielonej kawy
Około 4 – 6 paczuszek herbatników (w zależności od wielkości blachy)
Amaretto
Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby.


Sposób wykonania:

Masa kawowa:
Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach  na kogel – mogel. Do masy dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilkę aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy nadal miksując.

Masa budyniowa:
Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo budyń, ucierając.

Deser – finał:
Herbatniki przez 1 sekundę moczymy w amaretto i układamy na blaszy. Na herbatniki wylewamy przestudzoną masę budyniową, w masę budyniową wkładamy owoce i przykrywamy masą kawową. Na wierzch posypujemy kakao i mieloną kawą.
Można ozdobić bitą śmietaną i dowolnymi owocami ( u mnie truskawki) 
Deser kawowy z owocami

Akcja tiramisu zapraszam: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/tiramisu
akcja kawa!



sobota, 28 kwietnia 2012

Chleb pszenno-żytni z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami

Długo nastawiałam się do upieczenia domowego chlebka, podjęłam próbę i wyszło doskonale :)

Składniki:
400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
15 g świeżych drożdży 
1 łyżeczka soli
2 szczypty cukru
garść ziaren słonecznika
kilka wyłuskanych pestek dyni (na wierzch chleba)
300 ml wody (pokojowa temperatura)
4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć)

Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników. Później dodajemy ziarna słonecznika i 4 liście czosnku niedźwiedziego drobno pokrojonego i miksujemy na najszybszych obrotach przez 5 minut. Zostawiamy ciasto w tej misce pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy podłużny wałek i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 25x11x7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba.

Chlebek wyszedł idealny :)

taaaa daaaammmm... :-P




Chlebek pszenno - żytni

akcja zielnik !


piątek, 27 kwietnia 2012

Lody o smaku: truskawkowym,czekoladowym,cappuccino

Skladniki na jeden smak lodów:
2 żółtka
250 ml śmietanki 30 %
100 ml mleka
50 g cukru pudru


Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę. Stopniowo dodajemy mleko - cały czas mieszając. Wlewamy masę do rondelka i na małym ogniu gotujemy, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie mieszamy z masą żółtkową z bitą śmietaną.

Smaki:
Truskawkowy - 150 g truskawek miksujemy blenderem z dodatkiem 2 łyżek cukru i dodajemy do masy śmietankowo - żółtkowej.
Cappuccino - do masy dodajemy 1 łyżkę cappuccino w proszku + stratą czekoladę na tarce.
Czekoladowy - do masy dodajemy 1 łyżkę nutelli.

Lody wstawiamy do zamrażalki. Będą gotowe po 4 h.
Zdjęcie lodów bez flesza
Zdjęcie lodów z fleszem

Pijane, czekoladowe cukierki - pycha !

Składniki:
1 margaryna
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 paczuszki herbatników
3 łyżki kakao
3 łyżki rumu (jeśli cukierki są dla dzieci to tylko 1 łyżka)
1 żółtko
200 g wiórek kokosowych
cukiereczki cukiernicze
mielone migdały

Herbatniki rozkruszyć wałkiem  do ciasta na piasek. Miękką margarynę wymieszać ze 150 g wiórek, żółtkiem, rozkruszonymi herbatnikami, kakaem, cukrem waniliowym, cukrem, alkoholem. Masę wstawić do lodówki na około godziny. Później formować w dłoniach w kuleczki i obtaczać w cukierkach, wiórkach albo w mielonych migdałach. Gotowe kulki wstawić do lodówki. 

Pijane, czekoladowe cukierki

czwartek, 26 kwietnia 2012

Chipsy buraczane z parmezanem oraz z dipem z awokado


Chipsy:
Składniki:
Dowolna ilość małych buraków
Sól
Suszone zioła np. tymianek, estragon, rozmaryn, czerwona papryka, albo gotowa przyprawa do ziemniaków.
Tarty parmezan
Oliwa z oliwek albo olej

Buraczki kroimy baaaardzo cieniutko. Na blasze lejemy sporą ilość oliwy. Układamy buraczki na blaszy i posypujemy solą i suszonymi ziołami. Pieczemy w piekarniku w 200 – 220 stopniach C aż do uzyskania chrupkich chipsów. Buraczki w trakcie pieczenia możemy obrócić na drugą stronę. Pod sam koniec pieczenia, buraczki posypujemy tartym parmezanem. Pieczemy jeszcze przez chwilkę. Gotowe chipsy, przekładamy na papierowy ręcznik i czekamy do ostygnięcia.

Dip z awokado i bazylii
Składniki:
Awokado
Kilka listków bazylii
Parę zielonych oliwek
Serek śmietankowy np. turek
Sól i pieprz

Awokado z bazylią, serkiem i bazylią miksujemy w blenderze na gładka masę. Doprawiamy pieprzem i solą – gotowe!

Gotowe, chrupkie chipsy maczamy w dipie
Moja publikacja


Chipsy z buraków

Opiekane ryby w zalewie octowej


Wstyd się przyznać ale to moje "smaki" podczas nocnego podjadania, zaraz po opędzlowaniu słoika nutelli :D

Składniki:
dowolna ilość całych, wypatroszonych ryb ( u mnie odrzańskie leszcze) - uwaga mają dużo ości
woda (u mnie 4 litry)
kilka cebul
3/4 octu na 1 litr wody
3 łyżki stołowe cukru na 1 litr wody
łyżka soli na 1 litr wody
parę ziel angielskich
i parę liści laurowych
do smażenia ryb olej i mąka do obtoczenia
sól i pieprz

Umyte, wypatroszone i wyłuskane rybki kroimy w dzwonki. Zagotowujemy wodę z krążkami cebuli, z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Na 1 litr wody dajemy 3/4 szklanki octu. Ja użyłam 4 litry wody. Gdy cebula będzie miękka dodajemy ocet (3/4 szklanki na 1 litr wody)  i zagotowujemy całość. W tym czasie rybki solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące i smażymy w głębokim oleju. Rybki po smażeniu studzimy oraz studzimy zalewę octową. Gdy wszystko już będzie zimne to do zalewy wkładamy ryby. Rybki moczące się w zalewie będą gotowe po 3 -4 dniach, po tym czasie ości dopiero się przegryzają z octem i miękną :)
Ryby w zalewie octowej






Żeberka z chili w sosie miodowo - ketchupowym z sokiem z pomarańczy


Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
parę ziaren pieprzu czarnego
parę ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe 
2 ząbki czosnku
sól


Sos:
150 ml ketchupu
chili - ilość wg upodobań np. pół łyżeczki
suszona bazylia i tymianek
3 łyżki stołowe naturalnego miodu
sok z pomarańczy


Ziemniaki:
kilka ziemniaków
4 ząbki czosnku
duża cebula
suszone przyprawy: tymianek, rozmaryn, cząber, estragon
sól
oliwa


Żeberka myjemy i oczyszczamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do wrzątku wrzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, czosnek, cebulę, sól i gotujemy aż do miękkości mięsa (około godziny). Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i studzimy.Wodę wylewamy.
W miseczce przygotowujemy sos: ketchup mieszamy z chili (ewentualnie z ostrą papryką), miodem, bazylią, tymiankiem. Wszystko mieszamy i polewamy żeberka. Następnie żeberka polewamy sokiem z pomarańczy.
Blasze smarujemy oliwą, kładziemy na niej obrane ziemniaki - pokrojone w małe kawałki i posypujemy je: tymiankiem, rozmarynem, cząbrem, estragonem, solą. Obok ziemniaków kładziemy ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w krążki.
Następnie na blasze dajemy żeberka w sosie i wszystko pieczemy w piekarniku w 200 stopniach C jakieś 20-30 minut do momentu chrupiącej skórki.
Żeberka
kliknij -> AKCJA KWIECIEŃ PLECIEŃ

Omlet z pokrzywą w towarzystwie cukinii, papryki, szynki i sera

Składniki:
6 jaj
Pół cukinii o wielkości ogórka
Pół czerwonej papryki
cebulka
4 plasterki szynki
Tarty żółty ser
¼ szklanki mleka
Sól i pieprz
Olej do smażenia
szczypiorek
listki świeżej bazylii
listki czosnku niedźwiedziego
młoda pokrzywa

W pierwszej czynności na oleju podsmażamy cukinię, później zalewamy ją wodą i prażymy na patelni. Gdy woda wyparuje dodajemy paprykę, szynkę, cebulę (wszystko pokrojone w paseczki lub w kostkę). W tym czasie w osobnej misce rozbijamy jajka i dodajemy do nich mleko a także starty ser oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy trzepaczką. Podsmażone wcześniej warzywa z szynką wrzucamy do miski z jajkami mieszamy wszystko i następnie wlewamy całość na rozgrzany olej do usmażenia na patelni. Omlet smażymy na małym ogniu aż do ścięcia się jajek. Młoda pokrzywę wyciskamy w ściereczce, następnie sparzamy wrzątkiem i drobniutko siekamy. Na sam koniec posypujemy omlet szczypiorkiem, pokrzywą i posiekaną bazylią. Gdy z wierzchu jajka nie chcą się ściąć - można omlet wstawić na chwilę do piekarnika albo do mikrofalówki. Danie idealne na śniadanie ale także i na obiad.

Omlet
 akcja zielnik !


wtorek, 24 kwietnia 2012

Krem z zielonych warzyw i melona

Składniki:
około pół kilo zielonego, mrożonego groszku
kilka różyczek brokuła
4 brykiety mrożonego szpinaku
średnia cebula
zielona część dużego pora
1/4 melona
750 ml bulionu warzywnego
łyżeczka sosu sojowego
2 szczypty startego albo mielonego imbiru
szczypiorek
natka pietruszki
3 duże liście czosnku niedźwiedziego
kilka listek świeżej bazylii
świeży lub suszony tymianek
szczypta białego pieprzu
łyżka oliwy z oliwek
śmietana 

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por. Do zagotowanego bulionu dodajemy pół łyżki cukru  (by warzywa nie straciły zielonego koloru) i wrzucamy groszek, brokuły, szpinak, podsmażoną cebulę z porem i wszystko gotujemy do miękkości. Gotujemy bez przykrycia (by kolor był intensywny).  Później dodajemy pokrojone liście czosnku niedźwiedziego, natkę pietruszki, bazylie, tymianek, szczypiorek, 2 szczypty imbiru, łyżeczkę sosu sojowego i jeszcze przez chwilę gotujemy. Później zupę miksujemy w blenderze na jednolitą, aksamitną masę razem z 1/4 melona pokrojonego w kostkę.
Zupę - krem doprawiamy białym pieprzem, kleksem ze śmietany i dekorujemy listkami bazylii.

Krem z zielonych warzyw i melona
Awangarda Smaku

piątek, 20 kwietnia 2012

Deser z serka mascarpone z musem z melona i truskawek

Składniki:
100 g herbatników petit beurre
250 g mascarpone + cukier puder
250 ml śmietanki kremówki 30 %
300 g truskawek świeżych bądź mrożonych
Cały melon
1-3 łyżeczek cukru
1 galaretka truskawkowa
Bita śmietana do ozdoby
Masa z mascarpone:
Zimną śmietanę ubić, dodać cukier puder i na koniec mascarpone dalej miksując do uzyskania kremowej masy. Wstawić do lodówki na godzinę.

Mus truskawkowy:
Truskawki umieścić w rondlu i gotować aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Dosłodzić do smaku 1-2 łyżeczek lub wedle uznania. Truskawki zmiksować. Dodać połowę opakowania galaretki. Drugą połowę galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić w rondelku do stężenia. Tę galaretkę, która nam została w rondelku - kroimy w kostkę.
Mus z melona:
Połowę melona miksujemy blenderem i gotowe. Pozostałą część melona kroimy w kostkę
Herbatniki włożyć do foliowego woreczka i rozkruszyć na piasek np. wałkiem do ciasta. 
W szklankach bądź lampkach do wina nakładać na zmianę skruszone herbatniki, masę z mascarpone bitej śmietany i masę truskawkową, galaretkę pokrojoną w kostkę, truskawki, pokrojony w kostkę melon, mus z melona, bitą śmietanę do dekoracji. 
Deser z serka mascarpone

czwartek, 19 kwietnia 2012

Wątróbka duszona w winie polana sosem z musztardy Dijon w ziołach prowansalskich


Wątróbka w winie i w sosie z musztardy

Składniki: 

500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
1 łyżka mąki pszennej 
2 stołowe łyżki musztardy Dijon (francuska musztarda, może być każda inna) 
2 łyżeczki od herbaty musztardy słodkiej 
3 łyżki stołowe śmietany 
2 cebule 
pieprz, sól 
zioła prowansalskie 
olej lub oliwa z oliwek 
150 ml wina czerwonego, wytrawnego albo półwytrawnego

Wątróbkę myjemy i osuszamy. Solimy jeszcze przed smażeniem (żeby nie była twarda)! Kroimy na drobne kawałki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wątróbkę smażymy pod przykryciem, ponieważ bardzo pryska. Na osobnej patelni smażymy na małym ogniu pokrojoną w plasterki cebulę. Zalewamy ją wodą i prażymy. Następnie miękką już cebulę przekładamy do wątróbki. Wątróbkę zalewamy winem i dusimy około 20minut, aż część płynu odparuje. Potem dodajemy musztardę i zioła prowansalskie i jeszcze przez chwilę smażymy. Po wyłączeniu ognia dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem.

Marchewka: marchewkę gotujemy, kroimy w paseczki i związujemy wcześniej blanszowanym (wrzuconym na kilkanaście sekund do wrzątku)  porem albo szczypiorkiem.

Ziemniaki: już wcześniej lekko obgotowane w wodzie ziemniaki - pieczemy w piekarniku w ziołach: tymianku,rozmarynie i estragonie.


Krem z buraków z sokiem pomarańczy

Składniki:
pół kilo kochanych buraczków
3 ziemniaki
łyżka masła i łyżka oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
około 100 ml mleczka kokosowego

sok z 1/2 pomarańczy
1 litr bulionu warzywno - mięsnego
Liść laurowy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Obieramy cebulę, ziemniaki i buraczki oraz czosnek. Cebulę, czosnek i ziemniaki kroimy w kostkę a buraczki ścieramy na tarce. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy cebulę, czosnek i buraczki. Dodajemy liść laurowy i ziemniaki. Zalewamy sokiem z pomarańczy i dusimy przez chwilę. Następnie zupę zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Później wyciągamy liść laurowy i wszystko miksujemy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Krem z buraków wlewamy do miseczek i robimy kleksy z mleczka kokosowego.
Krem z buraków
Akcja kwiecień plecień! http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/kwiecien-plecien-przeplatamy-smaki
Awangarda Smaku

środa, 18 kwietnia 2012

Spaghetti z łososiem i serkiem mascarpone

Składniki:
250 g serka mascarpone
150  - 200 g wędzonego łososia
Kilka pomidorków koktajlowych
Kilka świeżych listków bazylii
Suszone oregano
Pieprz
Oliwa oraz olej
Makaron typu spaghetti

Gotujemy makaron spaghetti na al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.
W tym czasie na oliwie podsmażamy poprzekrawane na pół lub ćwiartki pomidorki koktajlowe, następnie dodajemy pokrojonego w plasterki łososia wędzonego. Łosoś smażymy około 1 minuty. Później dodajemy duże opakowanie mascarpone i smażymy aż serek się rozpuści. Na sam koniec dodajemy świeże liście bazylii oraz suszone oregano i pieprz. Makaron polewamy sosem. 
Spaghetti z łososiem i serkiem mascarpone

Biedronki dla małych milusińskich



Składniki:
kilka pomidorków - biedronki 
1 pomidor - kapelszu muchomora
kilka czarne oliwek - bużki i kropki
Rukola lub inna sałata - trawka
Jajko ugotowane na twardo - muchomorek
Majonez - kroki muchomorka
winegret
Muchomorek i biedronki

Ryba z porem oraz purre z marchewki i ziemniaków

Składniki:
4 Filety z ryby (gatunek wg uznania, ja zrobiłam z mintaja)
Szklanka mleka
Por, mała cebula
1 duża marchewka
4 duże ziemniaki
1/5 kostki masła
łyżka śmietany albo kefiru
Mąka pszenna
Sól, pieprz
szczypior

Żeby pozbyć się specyficznego zapachu ryby - rybę moczymy przez całą noc w mleku i pieprzu. Jeśli nie mamy na to czasu to moczymy chociaż pół godziny przed smażeniem, Por i cebulę kroimy w kółeczka (ja dodałam jeszcze odrobinę włoszczyzny). Smażymy je na patelni, solimy a potem dusimy w odrobinie wody. Rybę solimy i obtaczamy mąką. Filety smażymy na rozgrzanym oleju na patelni.

Ziemniaki gotujemy z marchewką. By zachować właściwości warzyw, wrzucamy je do wrzątku a solimy dopiero pod koniec. Ugotowane ziemniaki i marchewkę tłuczemy z odrobiną masła i kefiru oraz pieprzu na jednolitą masę.

Na rybę układamy por i podjemy z puree z dodatkiem szczypiorku.



moja publikacja

Ryba z porem

Puree z ziemniaków, marchewki i groszku


Składniki:
ziemniaki
marchewka
zielony groszek z puszki
masło
kefir albo śmietana
sól, pieprz, szczypiorek albo por

Z ziemniaków i marchewki: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie z marchewką, tłuczemy tłuczkiem z dodatkiem masła i kefiru oraz pieprzu.

Puree z ziemniaków i groszku: ziemniaki gotujemy, następnie tłuczemy tłuczkiem z dodatkiem masła i odrobiny kefiru, dodajemy groszek z puszki i nadal wszystko mieszamy na jednolitą masę.

Można udekorować szczypiorkiem, porem, marchewką albo groszkiem.

w poprzednich i w następnych moich wpisach można znaleźć pomysły jak zrobić mięso albo rybę na obiad. Puree będzie doskonałym uzupełnieniem.
Puree z marchewki i groszku

Devolay (rolada) ze sznycla z szynki wieprzowej ze szpinakiem, serem i szynką parmeńską.


Składniki:
- Dowolna ilość mięsa, w zależności dla ile osób chcemy przygotować obiad. Może być schab, sznycel z szynki albo pierś z kurczaka. Ja zastosowałam sznycel z szynki wieprzowej
- jajko
- szpinak mrożony w liściach (całe opakowanie)
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- kostka żółtego sera
- sól, pieprz

Rozbijamy mięso, następnie solimy i pieprzymy.
Szpinak smażymy na oleju z dodatkiem soli, pieprzu, cebuli i czosnku.
Na gotowe, rozbite mięso kładziemy ok. 1 łyżki stołowej szpinaku, słupek sera zawinięty szynką parmenką. Mięso zwijamy w roladę, jeśli farsz wychodzi bokami możemy roladę spiąć wykałaczkami. Gotowe rolady moczymy w rozkłóconym jajku i smażymy na patelni na małym ogniu z każdej strony, aż mięso lekko zbrązowieje. Następnie rolady pieczemy w piekarniku w zamkniętym naczyniu żaroodpornym około 20 min w 220 stopniach C.

Devolay można podać z puree z ziemniaków, marchewki i groszku. Przepis na puree w poprzednim moim wpisie.
Devolay ze szpinakiem


Surówka z kiszonej kapusty:

Składniki:
duża garść kiszonej kapusty
mała marchewka
małe jabłko
mała cebula
olej
pieprz
szczypiorek

Kapustę myjemy w wodzie i kroimy.
Marchewkę i obrane jabłko ścieramy na tarce. Cebulę kroimy drobno w kosteczkę. Wszystko mieszamy. Doprawiamy odrobiną oleju, pieprzu oraz szczypiorku.
surówka

Zielono mi czyli jajka faszerowane szpinakiem


Składniki:
Jajka – dowolna ilość
Świeże, młode listki szpinaku albo mrożone liście szpinaku
Czosnek
Łyżka stołowa majonezu
Sól, pieprz
Oliwa do smażenia

Szpinak smażymy na oleju z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, następnie studzimy.
Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek oraz wydrążamy delikatnie żółtka. Farsz robimy z żółtek, szpinaku i majonezu – wszystko mieszając w blenderze. Białka jajek nadziewamy farszem, najlepiej rękawem cukierniczym dla lepszego wizualnego efektu.
Jajka faszerowane szpinakiem

Integracja europejska czyli francuskie tosty ze szpinakiem z włoskim serem gorgonzola

moja publikacja

Składniki:
Chleb tostowy pełnoziarnisty
Szpinak – najlepiej świeży albo chociaż mrożone liście
czosnek
mała cebula
ser gorgonzola albo inny ser pleśniowy
jajka
masło i oliwa z oliwek
szczypiorek

Szpinak smażymy na oliwie z czosnkiem i cebulą, doprawiając solą i pieprzem. chleb tostowy smarujemy gotowym szpinakiem. Na posmarowanej kromce kładziemy plasterki sera gorgonzola. Na wierzch przykrywamy drugą kromką chleba. Gotowy tost moczymy w rozkłóconym jajku ze szczypiorkiem i smażymy na maśle z dodatkiem oliwy (by tosty się nie spaliły).
Francuskie tosty ze szpinakiem i gorgonzolą

Panna cotta czyli "gotowana śmietana" do samodzielnego wykonania


Składniki:
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja dodałam aromat waniliowy)
250 ml śmietanki kremówki 30% 250 ml pełnego mleka
80 g cukru
pół opakowania cukru waniliowego
truskawki - do wykonania musu.

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut.
Do rondelka wlać kremówkę  i mleko, dodać cukier i cukier waniliowy oraz wanilię. doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Następnie dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Panna cottę wlać do filiżanek albo małych salaterek.  Odstawić do wystudzenia a potem wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.Żeby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć do 10 sekund do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać z musem truskawkowym (zmiksowane truskawki).
Panna cotta

Smażony camembert z żurawiną


Składniki:
Ser camembert
Jajko
Bułka tarta
Olej do smażenia
Żurawina w słoiku

Ser moczymy w rozkłóconym jajku następnie obtaczamy w bułce tartej, czynności te powtarzamy jeszcze raz (by ser nie wypłynął podczas smażenia). Ser smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z żurawiną.
Smażony camembert

Akcja kwiecień plecień

Barszcz biały na zakwasie z kaszą



Składniki: 
Naturalny zakwas z mąki żytniej (bez dodatku octu)!
pół szklanki kaszy jęczmiennej
4 białe kiełbasy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
1,5 l wywaru z boczku wędzonego
Jajka – dowolna ilość.
Podsmażamy cebulę i kiełbasę. Zagotowujemy ¾ garnka wody (około 4 – 5 l) z bulionem na boczku i dodajemy podsmażoną kiełbasę i cebulę. Gotujemy kiełbasę przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy kaszę jęczmienną z liściem laurowymi, zielami angielskim i ząbkami czosnku. Gdy kasza będzie miękka wlewamy zakwas i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia (jeśli ktoś chce może wtedy dodać zahartowaną śmietanę). Na koniec przyprawiamy majerankiem i pieprzem.  Barszcz podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.Barszcz można podać w wydrążonym ze środka chlebie.
Barszcz biały na zakwasie z kaszą 

Ciasto z kiwi

Ciasto z kiwi

Składniki biszkopt:

5 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Składniki masa:
100 g masła
2 op. kisielu cytrynowego
1 opakowanie galaretki agrestowej

Składniki pianka:
100 g śmietany 30 %
2 op. galaretki agrestowej

ponadto: kiwi


Biszkopt:

białka ubić ze szczyptą soli mikserem,
żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem,
potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach!

Masa:
kisiele ugotować w 3 szklankach wody.
Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.

Pianka:
galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.

Ciasto z kiwi:
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce. 



ciasto kiwi