Składniki:
około pół kilo zielonego, mrożonego groszku
kilka różyczek brokuła
4 brykiety mrożonego szpinaku
średnia cebula
zielona część dużego pora
1/4 melona
750 ml bulionu warzywnego
łyżeczka sosu sojowego
2 szczypty startego albo mielonego imbiru
szczypiorek
natka pietruszki
3 duże liście czosnku niedźwiedziego
kilka listek świeżej bazylii
świeży lub suszony tymianek
szczypta białego pieprzu
łyżka oliwy z oliwek
śmietana
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por. Do zagotowanego bulionu dodajemy pół łyżki cukru (by warzywa nie straciły zielonego koloru) i wrzucamy groszek, brokuły, szpinak, podsmażoną cebulę z porem i wszystko gotujemy do miękkości. Gotujemy bez przykrycia (by kolor był intensywny). Później dodajemy pokrojone liście czosnku niedźwiedziego, natkę pietruszki, bazylie, tymianek, szczypiorek, 2 szczypty imbiru, łyżeczkę sosu sojowego i jeszcze przez chwilę gotujemy. Później zupę miksujemy w blenderze na jednolitą, aksamitną masę razem z 1/4 melona pokrojonego w kostkę.
Zupę - krem doprawiamy białym pieprzem, kleksem ze śmietany i dekorujemy listkami bazylii.
Zupę - krem doprawiamy białym pieprzem, kleksem ze śmietany i dekorujemy listkami bazylii.
Krem z zielonych warzyw i melona |
Super propozycja, zwłaszcza dla mnie, amatora zup kremów ;) obydwa przepisy bardzo mi się podobają i z przyjemnością je dodam do akcji Kwiecień Plecień, tylko prosiłabym o dodanie jakiegoś odsyłacza - linka lub banera. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBrakuje także odnośnika do mojej akcji Zielnik Kuchenny. :)
OdpowiedzUsuńŚwietna stylizacja! :)
OdpowiedzUsuń