Mój deser od klasycznego tiramisu różni się tym, że zamiast biszkopcików "języczków" ma w sobie herbatniki, oraz urozmaicony jest o budyń i owoce. Mascarpone i kawa oraz amaretto są bez zmian, tak jak w tradycyjnym tiramisu :)
Składniki:
Masa kawowa:
6 żółtek
6 czubatych łyżek cukru
50 dag mascarpone
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (albo 4 łyżeczki cappuccino)
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
½ szklanki cukru pudru
250 g
margaryny
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
Ponadto:
Owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) ale mogą być np. wiśnie
z kompotu.
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
1 łyżeczka mielonej kawy
Około 4 – 6 paczuszek herbatników (w zależności od wielkości
blachy)
Amaretto
Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby.
Sposób wykonania:
Masa kawowa:
Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem
na najwyższych obrotach na kogel –
mogel. Do masy dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilkę aż całkowicie
połączy się z masą jajeczną. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy nadal
miksując.
Masa budyniowa:
Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Margarynę ucieramy z
cukrem. Dodajemy stopniowo budyń, ucierając.
Deser – finał:
Herbatniki przez 1 sekundę moczymy w amaretto i układamy na
blaszy. Na herbatniki wylewamy przestudzoną masę budyniową, w masę budyniową
wkładamy owoce i przykrywamy masą kawową. Na wierzch posypujemy kakao i mieloną
kawą.
Można ozdobić bitą śmietaną i dowolnymi owocami ( u mnie truskawki)