środa, 18 kwietnia 2012

Ciasto z kiwi

Ciasto z kiwi

Składniki biszkopt:

5 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Składniki masa:
100 g masła
2 op. kisielu cytrynowego
1 opakowanie galaretki agrestowej

Składniki pianka:
100 g śmietany 30 %
2 op. galaretki agrestowej

ponadto: kiwi


Biszkopt:

białka ubić ze szczyptą soli mikserem,
żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem,
potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach!

Masa:
kisiele ugotować w 3 szklankach wody.
Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.

Pianka:
galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.

Ciasto z kiwi:
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce. 



ciasto kiwi

9 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, jakoś mało jest przepisów na ciasta z kiwi, warto zapamiętać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z kiwi jeszcze nie próbowałam, zapisuję więc przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się zastanawiałam co mnie tak zaskoczyło w tym cieście - chyba to, że faktycznie tak niewiele jest przepisów na ciasta z użyciem tego owocu. A jest taki pyszny i jak fajnie wygląda na wierzchu wypieku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jest lekkie, i orzeźwiające bo nie jest zbyt słodkie. na prawdę polecam ! i dziękuję za miłe wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiosennie bardzo wygląda :) super

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne ciasto, robiłam tylko że z truskawkami i kiwi i dodałam więcej śmietany

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy8/08/2015

    jaki wymiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń