Składniki biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Składniki masa:
100 g masła
100 g masła
2 op. kisielu cytrynowego
1 opakowanie galaretki agrestowej
Składniki pianka:
100 g śmietany 30 %
2 op. galaretki agrestowej
ponadto: kiwi
Biszkopt:
białka ubić ze szczyptą soli mikserem,
żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,
potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach!Biszkopt:
białka ubić ze szczyptą soli mikserem,
żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,
Masa:
kisiele ugotować w 3 szklankach wody.
Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.
Pianka:
galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.
Ciasto z kiwi:
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce.
ciasto kiwi |
pysznie wygląda, jakoś mało jest przepisów na ciasta z kiwi, warto zapamiętać :)
OdpowiedzUsuńCiasta z kiwi jeszcze nie próbowałam, zapisuję więc przepis:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zastanawiałam co mnie tak zaskoczyło w tym cieście - chyba to, że faktycznie tak niewiele jest przepisów na ciasta z użyciem tego owocu. A jest taki pyszny i jak fajnie wygląda na wierzchu wypieku :-)
OdpowiedzUsuńCiasto jest lekkie, i orzeźwiające bo nie jest zbyt słodkie. na prawdę polecam ! i dziękuję za miłe wpisy :)
OdpowiedzUsuńWiosennie bardzo wygląda :) super
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto, robiłam tylko że z truskawkami i kiwi i dodałam więcej śmietany
OdpowiedzUsuńjaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuń30 na 40 cm
Usuń