Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 3 maja 2012

Ciastka z rabarbarem

Składniki na konfiturę z rabarbaru:
ok pół kilograma rabarbaru (20 -30  łodyg rabarbaru)
pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
szklana wody
opakowanie kisielu agrestowego  (można pominąć kisiel)
kilka kropel cytryny
Umyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. 

Składniki na ciastka:
1 gotowe ciasto francuskie
1 białko od jajka
konfitura z rabarbaru
kieliszek do wycinania kółeczek 
papier do pieczenia 
skórka z pomarańczy

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160-180 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy. Kroimy je w równe kwadraty. Połowę kwadratów układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałych kwadratach robimy otworki za pomocą kieliszka. Kwadraty z dziurkami układamy na tych, które już leżą nablaszy.Teraz do otworków nakładamy po łyżeczce konfitury z rabarbaru a na wierzch dodajemy skórkę z pomarańczy. Brzegi ciasta smarujemy białkiem od jajka. Całość pieczemy ok. 15 - 20 min, aż ciastka ładnie się zarumienią.
Ciastka z rabarbarem

akcja rabarbar!



5 komentarzy:

  1. urocze! i z pewnością pyszne:)
    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ślicznie im ze stokrotkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne rabarbarowe poduszeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Stokrotki & rabarbar = czego chcieć w życiu więcej! :)

    OdpowiedzUsuń