ok. 2 szklanek mąki,
3 dag świeżych drożdży,
Szklanka ciepłego mleka,
1 duży jogurt,
1 łyżka cukru,
1 jajo
Musli około 4 łyżek
1 Jabłko pokrojone w kostkę,
Olej do smażenia
Zrobić
zaczyn (ciepłe mleko + drożdże, 3 łyżki mąki, cukier).Odstawić pod
przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 20 -30 min. Następnie
gdy zaczyn jest gotowy dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy
drewnianą łyżką i odstawiamy na około godziny pod przykryciem w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto powinno mieć bardziej gęstą masę niż na naleśniki. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki albo musli, a gdy zbyt gęste to więcej ciepłego mleka.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu z obu stron.
Składniki:
ok pół kilograma rabarbaru (20 -30 łodyg rabarbaru)
pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
szklana wody
opakowanie kisielu agrestowego (można pominąć kisiel)
kilka kropel cytryny
Umyty rabarbar kroimy w małe
kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę.
Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy
rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się
bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do
wrzenia i gotowe.
Ciasto powinno mieć bardziej gęstą masę niż na naleśniki. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki albo musli, a gdy zbyt gęste to więcej ciepłego mleka.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu z obu stron.
Konfitura z rabarbaru
Składniki:
ok pół kilograma rabarbaru (20 -30 łodyg rabarbaru)
pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
szklana wody
opakowanie kisielu agrestowego (można pominąć kisiel)
kilka kropel cytryny
Racuchy z rabarbarem akcja rabarbar! |
bardzo apetyczne i lekkie. Lubię rabarbarowe wariacje, szkoda, że tak krótko w roku jest możliwość poszaleć. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto fakt, trzeba pomyśleć nad przetworami z rabarbarem :) dziękuję za miły wpis i pozdrawiam :)
Usuń