Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

Jest jeden rodzaj sztuki,który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna.

czwartek, 3 maja 2012

Drożdżowo-jogurtowe racuchy z rabarbarem i musli

Składniki:
ok. 2 szklanek mąki,
3 dag świeżych drożdży,
Szklanka ciepłego mleka,
1 duży jogurt,
1 łyżka cukru,
1 jajo
Musli około 4 łyżek
1 Jabłko pokrojone w kostkę,
Olej do smażenia

Zrobić zaczyn (ciepłe mleko + drożdże, 3 łyżki mąki, cukier).Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 20 -30 min. Następnie gdy zaczyn jest gotowy dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto powinno mieć bardziej gęstą masę niż na naleśniki. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki albo musli, a gdy zbyt gęste to więcej ciepłego mleka.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu z obu stron.




Konfitura z rabarbaru

Składniki:
ok pół kilograma rabarbaru (20 -30  łodyg rabarbaru)

pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)

szklana wody

opakowanie kisielu agrestowego  (można pominąć kisiel)

kilka kropel cytryny

Umyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe.



Racuchy z rabarbarem
akcja rabarbar!


2 komentarze:

  1. bardzo apetyczne i lekkie. Lubię rabarbarowe wariacje, szkoda, że tak krótko w roku jest możliwość poszaleć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fakt, trzeba pomyśleć nad przetworami z rabarbarem :) dziękuję za miły wpis i pozdrawiam :)

      Usuń