środa, 30 maja 2012

Kotlety jajeczne z sosem cebulowym

Składniki na kotlety:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
pęczek szczypiorku
świeży koperek
1 średnia cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
bułka tarta

Składniki na sos:
4 duże cebule albo 6 średnich
sól, pieprz
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek albo klarowane masło do smażenia

Wykonanie kotletów:
Ugotowane jajka na twardo ścieramy na tarce, dodajemy do nich surowe jajko, drobno pokrojony koper i szczypior oraz podsmażoną na oliwie drobno pokrojoną cebulkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem następnie w dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu z obu stron.

Wykonanie sosu:
Cebule obieramy i kroimy drobniutko w kosteczkę, podsmażamy na oliwie albo na klarowanym maśle, zalewamy odrobiną wody i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko miksujemy w blenderze i gotowe! Sos jest bardzo zdrowy bo nie zawiera mąki ani śmietany :) 
Kotlety jajeczne z sosem cebulowym






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz