6 dużych cebuli
około litra bulionu warzywnego
200 ml wina, białego wytrawnego
2 łyżki klarowanego masła (opcjonalnie oliwa)
oliwa z oliwek
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 serek topiony - smak śmietankowy
5 plastrów żółtego sera typu gouda (najlepiej ser tarty)
2 kromki chleba (albo pół bagietki )
świeży tymianek albo suszony
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
Cebulę obrać, każdą przekroić na pół i pokroić w cieńkie plasterki. W rondlu rozgrzać wcześniej klarowane masło, wrzucić cebulę i bardzo powoli smażyć często mieszając by się nie przypaliła bo zamiast słodkiego smaku uzyskamy gorzki. Gdy będzie już zrumieniona wlać 100 ml wina i poczekać aż wyparuje. Następnie cebulę zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziela, i gotować przez około pół godziny. Po tym czasie wyjąć liść laurowy i ziela, oraz trochę cebuli, a całą resztę zmiksować. Po zmiksowaniu dodać serek topiony i ser gouda, zagotować aż ser się rozpuści dodać gałkę muszkatołową, pieprz. Zupę zdjąć z ognia i doprawić swieżym tymiankiem (ewentualnie suszonym). Na osobnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chleb pokroić w kostkę i usmażyć z obu stron na oliwie aż osiągnie rumiany kolor. Zupę podawać z grzankami i z wyjętą wcześniej z zupy cebulą. Mniammmmm!
zupa cebulowo - serowa |
Super przepis.Najlepsza zupa Świata.Ceniona na Dworze w Wersalu.Zupa Królów
OdpowiedzUsuńdziękuję za pełen pasji komentarz :*
UsuńBardzo dobra zupka mezowi tez smakowala polecam :)
OdpowiedzUsuń