poniedziałek, 7 maja 2012

Sałatka z bekonem, jajkiem i pestkami z dyni

Ta sałatka to czysta improwizacja. Wykorzystałam składniki jakie zalegały mi w lodówce.

Składniki na porcję dla 2 osób:
8 cienkich plasterków boczku
dowolna sałata ( u mnie masłowa - pół główki)
duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowych
pół zielonego ogórka
2 rzodkiewki
2 jajka na twardo
garść oliwek
4 plasterki żółtego sera
pół kostki sera feta
garść pestek z dyni i słonecznika
listki bazylii
szczypiorek
 oliwa albo sos balsamiczny
sól, pieprz

Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy i jeśli jest konieczność obieramy ze skórki. Sałatę szarpiemy i układamy na talerzu. Następnie w plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie. Pestki dyni i słonecznika prażymy na rozgrzanej, bez tłuszczu patelni i posypujemy sałatkę. Dekorujemy bazylią i szczypiorkiem. Sałatkę możemy dodawać z grzankami lub tostami.
Sałatka z bekonem, jajkiem i pestkami z dyni


1 komentarz:

  1. Jak tylko już będę mogła jeść nabiał, to zrobię ją na pewno, bo zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń