żeberka wieprzowe pół kilo
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie 2 kulki
pieprz ziarnisty 3 kulki
bulion warzywny 1 szklanka
sól i pieprz
łyżeczka papryki czerwonej
kilka suszonych grzybków
cebula 1 duża
olej
mąka pszenna – ok. 2 łyżki
szklanka bulionu
około 5 liści czosnku niedźwiedziego
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie 2 kulki
pieprz ziarnisty 3 kulki
bulion warzywny 1 szklanka
sól i pieprz
łyżeczka papryki czerwonej
kilka suszonych grzybków
cebula 1 duża
olej
mąka pszenna – ok. 2 łyżki
szklanka bulionu
około 5 liści czosnku niedźwiedziego
Mięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej
wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy się zrumieni zalewamy mięso wodą. Dodajemy, liście laurowe, pieprz
i ziele. Dusimy pod przykryciem. Grzyby moczymy w gorącej wodzie ok pół
godziny. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Gdy woda troszkę odparuje dolewamy
szklankę bulionu. Czosnek niedźwiedzi kroimy drobno i dodajemy do sosu. By sos
był bardziej gęsty na koniec rozrabiamy w połowie szklanki wody ok. 2 łyżki
mąki pszennej. Mieszamy by nie było grudek. Wlewamy rozrobioną mąkę do gorącego
sosu, intensywnie mieszając i przez 5 minut gotujemy.
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami |
Propozycja podania żeberek: z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty. Kluski mają kolor żółty gdyż były gotowane z dodatkiem kurkumy.
to musi być pyszne !
OdpowiedzUsuń