piątek, 4 maja 2012

Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa)

Składniki:
włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 
1 mała cebula
kilogram szczawiu
mąka pszenna - 2 łyżki
śmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 
1 łyżka masła
pieprz
kilka jajek - ilość wg upodobań. 

Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka dokładamy dokładnie umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy z połówkami jajka i ziemniakami albo z grzankami. 

Proszę nie martwić się dekoracją zupy - mniszek lekarski jest bardzo zdrowy :)
Zupa krem ze szczawiu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz