piątek, 1 czerwca 2012

Grillowany łosoś z włoską gremolatą

Gremolata to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki


Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia:
1 cytryna - jedynie skórka
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól morska

dodatkowo potrzebujemy:

2 filety łososia ze skórą
świeży tymianek
świeży koperek
pieprz
oliwa z oliwek do smażenia albo klarowane masło


Gremolata: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu. 

Uwagi: gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby się nam zbyt szybko nie przypaliła.

Grillowany łosoś z gremolatą


1 komentarz:

  1. Przepysznie wyglada! A te cukiniowe roladki w tle urocze.

    OdpowiedzUsuń