środa, 6 czerwca 2012

Proste ucierane ciasto z truskawkami

Przepis znalazłam w gazetce "ciasta domowe" nr 197 str 26.

Składniki:

1 i 1/2szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju 
1000 g truskawek
6 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do smarowania blachy

Jajka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Wlewamy olej i ucieramy. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25x40. Na cieście układamy truskawki. Ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Piec ok. 40 minut. Ja udekorowałam bitą śmietaną, truskawkami i roztopioną gorzką czekoladą oraz kwiatem rumianku :) ale możemy także zrobić lukier albo posypać cukrem pudrem. Do podania ciasto wyciełam szklanką.


Ucierane ciasto z truskawkami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz