środa, 6 czerwca 2012

Truskawkowe i czekoladowe naleśniki z musem


Ciasto
Składniki:
250 g mąki
1 jajko
250 ml mleka
50 ml wody gazowanej
1/2 łyżeczki oleju
szczypta soli
olej dosmażenia

Ponadto:
około 1 kg truskawek
około 6 łyżek nutelli
100 ml mleka
2 łyżki cukru do truskawek
olej do smażenia

Mąkę łączymy z mlekiem, jajkiem, olejem, wodą gazowaną, solą i miksujemy na gładką masę. Ciasto na naleśniki dzielimy na pół. Do pierwszej połowy dodajemy 4 łyżki nutelli i miksujemy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 2 garści truskawek i miksujemy. Smażymy naleśniki na delikatnie wysmarowanej olejem patelni z obu stron. Później wykonujemy sosy: pierwszy z 2 łyżek nutelii i odrobiny mleka (mieszamy w mikserze / blenderze), drugi sos to zmiksowane truskawki z dodatkiem cukru. Naleśniki dekorujemy bitą śmietaną, sosami oraz truskawkami. 

Naleśniki truskawkowe i czekoladowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz