sobota, 23 czerwca 2012

Rolada z kremem i dżemem

Biszkopt i krem najlepiej jest robić dzień wcześniej. Na drugi dzień biszkopt dopiero smarujemy dżemem i gotowym i zimnym już kremem.

BISZKOPT:
Składniki:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
3 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
krem o smaku kakao w 5 minut
200 ml zimnego mleka do kremu
100 g masła lub margaryny do kremu
dżem u mnie własnej roboty malinowo - porzeczkowy
tabliczka gorzkiej czekolady - do polewy
50 ml mleka do polewy z czekolady
dowolne owoce u mnie porzeczki

opis biszkoptu:
Białka ubić ze szczyptą soli mikserem,
żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),
następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem,
potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady 
Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach C 20 - 30 minut (sprawdzamy wykałaczką czy 
biszkopt gotowy) 
Opis rolady:
Gdy biszkopt się upiecze i gdy jest jeszcze ciepły zwijamy w ręcznik w roladę (wraz z papierem do pieczenia) i pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej całą noc. W tym czasie przygotowujemy krem wg wskazówek z opakowania i wstawiamy gotowy krem na noc do lodówki. Na drugi dzień gdy biszkopt ostygnie odwijamy z ręcznika i ściągamy papier do pieczenia, smarujemy dżemem a potem kremem i znowu zwijamy w ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta a do polewy przyklejamy owoce. Całość wstawiamy do lodówki do ostygnięcia polewy.


upieczony biszkopt

biszkopt zawijamy w ręcznik

biszkopt smarujemy dżemem

biszkopt smarujemy kremem

2 komentarze: