środa, 25 lipca 2012

Ciasto z borówkami dla leniwych

Ciasto to nic innego jak biszkopt, bita śmietana i borówki amerykańskie :)

Składniki na biszkopt:
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
5 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

opis biszkoptu:
białka ubić ze szczyptą soli mikserem,
żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(5 min),
następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem,
potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady :-p. Jak biszkopt przestygnie to przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy.
Składniki na krem:
500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 %
1 galaretka truskawkowa
opakowanie borówek amerykańskich

Opis na pierwszy krem różowy:
Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę i dodajemy do niej galaretkę. Krem różowy wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu oraz przykrywamy drugim płatem biszkoptu.

Opis na drugi krem z borówkami:
Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę, miksujemy borówki (pozostawiamy kilka całych do dekoracji). I Delikatnie mieszamy bitą śmietanę z borówkami. Gotowy krem wylewamy na wierzch drugiego biszkoptu. Ciasto dajemy do lodówki do stężenia a następnie dekorujemy całymi owocami borówki.
Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami 

5 komentarzy:

  1. Wsunąłbym kawałek, no może spory kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto pracochłonne :) dwa kremy... biszkopt, składanie... podziwiam :) Zazdroszczę jedzącym ten pyszny cud :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. dla leniwych czyli dla mnie ;p wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj Ty kłamczuszko :-P leniwa w kuchni to Ty na pewno nie jesteś, znam Twoje dzieła z bloga :) pzdr :)

      Usuń