czwartek, 19 lipca 2012

Krem z pieczonej papryki z domowymi zacierkami

Jak robi się zacierki pokazała mi pierwszy raz mama. Dawniej myślałam, że to zwyczajne lane kluski, ale robi się je podobnie jak kruszonkę do ciasta. 
 
składniki na zacierki:

1 l mleka
100 g mąki tortowej,
1 jajko,
ok. 2-3 łyżki wody,
szczypta soli

 
Przepis na zacierki: przesianą mąkę zagnieść z jajkiem, wodą i szczyptą soli. Wyrobić dobrze rękami  ciasto, podsypując mąką. Ma przypominac kruszonkę na ciasto. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować mleko. Wrzucać kluski na gotujące się mleko. Gdy wypłyną na wierzch, zdjąć z ognia i od razu podawać z zupą.


składniki na zupę:

700 g czerwonej i żółtej papryki
oliwa do pieczenia warzyw

0,5 l bulionu warzywnego
1 cebula
2 pomidory
1 główka czosnku

sól, pieprz
szczypta mielonej, ostrej papryki
1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracja

przepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję grill na ok. 220 stopni C.Piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając, tak, by skórka papryki przypiekła się ze wszystkich stron na czarno. Upieczone papryki zostawić do ostygnięcia. Pomiodry, cebulę i główkę czosnku przekroić na pół i także opiec na funkcji grill przez ok. 15 minut. Czosnek i cebulę zostawiamy w łupinach i obieramy dopiero po upieczeniu. Obieramy czosnek, cebulę, pomidory, papryki i miksujemy na gładki krem. Gdy powstanie gładka emulsja,  dodajemy bulion. I całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/4 szklanki śmietanki kremówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy czarnym sezamem. zupę podajemy z zacierkami.

krem z pieczonej papryki


Zacierki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz