wtorek, 3 lipca 2012

Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem

Składniki:
250 g mąki pszennej 
1 średnia cukinia
2 jaja
25 ml oliwy z oliwek (lub olej)
100 ml mleka
1 ząbek czosnku
garść świeżego tymianku
garść świeżego rozmarynu
szczypiorek
łyżeczka soli
pieprz
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Umytą cukinię ścieramy na tarce, zasypujemy solą i odstawiamy na sitku żeby puściła zbędny sok. W tym czasie mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy wyciśnięta z wody cukinię. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 25 - 30 minut.



muffinki cukiniowe


Potrawy rozgrzewające Awangarda Smaku

2 komentarze:

  1. jakie ładne zielonkawe

    OdpowiedzUsuń
  2. Wrzuciłam do pieca maffiny z Twojego przepisu. Czekam 30 minut:)

    OdpowiedzUsuń