wtorek, 3 lipca 2012

Frittata con zucchine (z cukinią)

Składniki:
1 duża cukinia
4 jaja
ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
listki bazylii

Wersja do zapiekania w piekarniku w naczyniu na tartę:
Umytą cukinię ścieramy  na tarce i odstawiamy na sito żeby puściła zbędny sok. Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią. Dodajemy cukinię i czosnek i następnie mieszamy łyżką. Ciasto z cukinią wlewamy do
wcześniej natłuszczonej formy na tartę Zapiekamy w 200 stopniach C aż do ścięcia jajek. 

Wersja do smażenia na patelni:
Cukinię wcześniej startą dusimy na oliwie na patelni. Dodajemy do niej roztrzepane jajka. Posypujemy solą i pieprzem i dodajemy listki bazylii, czosnek. Całość szybko mieszamy i przykrywamy. Smażymy na wolnym ogniu do momentu aż jajka się zetną.


Frittata z cukinią


3 komentarze:

  1. Anonimowy7/21/2012

    REWELACJA :-) Zapiekłam w zwykłym naczyniu żaroodpornym (z braku odpowiedniego naczynia na tartę)i też wyszło przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń