wtorek, 17 lipca 2012

Sałatka z tuńczykiem, cieciorką i cukinią

Składniki:
świeży młody szpinak lub sałata
puszka tuńczyka w sosie własnym
pół puszki cieciorki
kilka plasterków grillowanej cukinii (można jeść surową)
4 jajka ugotowane na twardo
1 cebula - podsmażona na oliwie
1 ogórek zielony
4 szczypty czarnego sezamu (można pominąć). 
oliwa do smażenia

Cukinię grillujemy na patelni grillowej, albo podsmażamy na zwykłej. Następnie cebulę kroimy w piórka i też podsmażamy. Na półmisek wykładamy szpinak albo sałatę, następnie rozkładamy tuńczyka, cieciorkę, cebulę, plastry cukinii i ogórek pokrojony w kostkę. Sałatkę dekorujemy dodatkowo ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Całość posypujemy czarnym sezamem. Sałatkę podajemy z sosem winegret. 


sałatka ze szpinakiem, tuńczykiem i cieciorką. 


1 komentarz:

  1. mniammmm zjeść taka sałatkę wyłożonym na kocu pod drzewem i rozkoszować się w trakcie cudnym latem!:) ale się rozmarzyłam!

    OdpowiedzUsuń