wtorek, 31 lipca 2012

Zupa z kurek na serkach topionych

Były już kurki w sosie serowym no to teraz czas na zupę z kurkami na serkach. Uważam, że grzybki świetnie smakują w takim połączeniu. Mogłabym jeść taką zupę codziennie :) 

Składniki:

koszyczek kurek
4 serki topione - śmietankowe
1 litr bulionu (u mnie rosół z niedzieli :-p) 
natka pietruszki
świeży tymianek (bez niego zupa ma całkiem inny smak)
czarny pieprz, sól
masło do usmażenia kurek

ponadto makaron - u mnie nitki jajeczne typowe do rosołu

Kurki żmudnie czyścimy a następnie smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu - około 5 minut. Do bulionu dodajemy serki, gotujemy aż serki się rozpłyną na jednolita konsystencje. Dodajemy do zupki kurki i gotujemy kolejne 5 minut. (zupę można zmiksować - bo kurki są ciężkostrawne, ale najlepiej smakują w całości jak wyławia się je z talerza) zupę doprawiamy pieprzem i świeżymi ziołami. Podajemy z makaronem. PYCHA! 

Zupa z kurek na serkach topionych
Smażenie kurek na maśle

3 komentarze:

  1. jak dla mnie to taka idealna, że mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj się zastanawiałam jak smakowałaby taka zupa. Już wiem, że zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz, to opisz swoje odczucia :) czy Ci smakowało? :)

      Usuń