niedziela, 26 sierpnia 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami wzrastające 3 h !

Już raz publikowałam na swoim blogu przepis na to ciasto. Wtedy robiłam z borówkami, teraz zrobiłam ze śliwkami i oceniam, że jest lepsze :) Cały sekret w tym przepisie, że składniki na ciasto układa się warstwowo w misce i nie miesza ich tylko odstawia się na 3 h do wyrośnięcia.
Przepis jest na dużą blachę.

Składniki na ciasto:
10 dag drożdży świeżych
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki

Ponadto:
miska śliwek węgierskich bez pestek (lub innych owoców sezonowych)
łyżeczka cukru

Do miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Na wierzch ciasta układamy śliwki pozbawione pestek, posypujemy je odrobiną cukru.
Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.

Ciasto jest bardziej wilgotne i puszyste niż tradycyjne drożdżowe. 
ciasto drożdżowe ze śliwkami
zrywamy śliwki z drzewa :)
miksujemy składniki na ciasto po 3 h wzrastania
kruszonka
wykładamy na ciasto śliwki

wstawiamy ciasto do piekarnika


upieczone ciasto






11 komentarzy:

  1. 3godziny? nie wiem, czy bym wytrzymala!:D chociaz dla takiego ciasta to chyba warto .. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wstajesz w sobotę rano, do miski dajesz składniki na ciasto, przykrywasz ściereczką i robisz sobie śniadanie, pijesz kawkę a potem idziesz na zakupy, gdy wrócisz ciasto będzie już gotowe do zmiksowania :)

      Usuń
  2. Chciałbym tak w trakcie gotowania móc wyjść do ogrodu i narwać śliwek, bo akurat są mi potrzebne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dokładnie takiego ciasta szukałam! wszędzie gdzie składniki wrzucamy do miski nie mieszając, ciasto ma leżeć całą noc, ja chciałam coś szybszego;) super przepis, zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, nie ma żadnego wysiłku przy tym cieście, można go robić z dowolnymi owocami, dżemem i zawsze się udaje! jest wyjątkowo wilgotne i puszyste, nie idzie go zepsuć :)

      Usuń
  4. Mogę przyjechać na kawał ciacha ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale najpóźniej jutro bo ciasto znika z blachy :)

      Usuń
  5. Bardzo to sprytne. Potem można powiedzieć, że to ciasto to całe trzy godziny trzeba robić, widzisz, jak ja się dla Ciebie napracowałam...? ;)
    Bardzo lubię drożdżówkę ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, faktycznie, nie pomyślałam, żeby wykorzystać pieczenie ciasta w ten sposób :P

      Usuń
  6. Pycha! Super przepis, tylko blacha musi być naprawdę duuuuża, trochę mi uciekło, ale i tak jest znakomite i szybko się robi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy9/05/2016

    Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe,wyszło znakomite,wszystkim smakowało,mniam,mniam.Dziękuję za ten super przepis:)

    OdpowiedzUsuń