poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Zupa krem z pieczarek i serków topionych

Często robię tę zupę na przyjęcia, gdy gościom już brakuję sił.  Na ożywienie - gorąca zupa krem jest idealna. Na następny dzień sprawdza się jeszcze lepiej :P

Składniki:
40 - 50 dag pieczarek
mrożona włoszczyzna w słupkach (3 garści)
2 cebule
oliwa do smażenia
4 - 5 ziemniaków
3 serki topione, śmietankowe (kwadraty)
natka pietruszkisól, pieprz

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać i wszystko podsmażyć na oliwie lub maśle. Ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i zagotować. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz 3 garści mrożonej włoszczyzny i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec gdy zupa się jeszcze gotuje dodać serki topione. Gotujemy na małym ogniu aż serki się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zupy zmiksować w blenderze, albo nie miksować jeśli ktoś lubi tradycyjne zupy. Udekorować natką pietruszki.

zupa krem z pieczarek i serków topionych
zupa przed zmiksowaniem


4 komentarze:

  1. bardzo ciekawa zupka:) jeszcze takiej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam, troszkę dziwnie wygląda, tak blado jakoś ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupę pieczarkową :) Z serkiem topionym nie jadłem, ale może kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię zupę pieczarkową chociaż wersja ze śmietaną jest mi bliższa niż z serkiem topionym. Ostatnio nawet przerzuciłem się na zabielanie zup jogurtem naturalnym. O dziwo nie jest to trudne by go nie zważyć.

    OdpowiedzUsuń