czwartek, 2 sierpnia 2012

Kurki i pieczarki z mascarpone ze świeżymi ziołami

Kurek nigdy dosyć. Za mną kolejna wizyta koleżanki i kolejna kolacja  z udziałem boskich grzybków :) 

Składniki:
koszyczek kurek

5 dużych pieczarek
1 mała cebula

por - biała część
1 małe opakowanie mascarpone
5 łyżek kwaśnej śmietany u mnie 18 %
gałązka rozmarynu
kilka łodyżek tymianku
kilka listków bazylii
plaster masła do smażenia
dodatkowo makaron ( u mnie tagliatelle)
sól,  czarny pieprz

Na maśle szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz białą część pora pokrojoną w paseczki. Na patelnie dorzucamy pieczarki pokrojone w plastry oraz umyte wcześniej kurki. Smażymy wszystko około 4 - 5 minut. Dodajemy mascarpone oraz śmietanę.  Dusimy wszystko 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Podajemy z makaronem. 

Kurki duszone w mascarpone



3 komentarze:

  1. No i zrobiłem się głodny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgorzato! Wspaniała, niezwykle apetyczna propozycja!
    Dosiadam się z przyjemnością i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, jutro nowa wersja zupy z kurkami. Będzie kukurydza, pomidory .... zapraszam!!!! Odwiedziłam też Twój blog. Jestem pod wielllllllkim wraaaaaażeniem.

      Usuń