poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Muffiny z jagodami i białą czekoladą

Co się robi jak przyjeżdża 5 letnia chrześnica? piecze się babeczki :)

składniki:
  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru albo maślanki (mleko też się sprawdzi)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka jagód (wystarczy też 1/2 szklanki)
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • aromat waniliowy
  • pół tabliczki czekolady

    W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól oraz pokruszoną czekoladę. W drugiej misce roztrzepać jajko z kefirem, olejem i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni C - do momentu suchego patyczka.



muffinki z jagodami i białą czekoladą


5 komentarzy:

  1. Urocze piegowate babeczki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy8/13/2012

    Mmmniam zjadlbym jedna a moze nawet dwie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o oo uwielbiam te z maslanka
    Polecam ci przepis na te co są u mnie na blogu:)
    może zechcesz skorzystać kiedyś?
    Jeśli tak to zapraszam do siebie:)
    Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinki wyglądają apetycznie. Sama lubię tę formę słodkości, bo przygotowanie tych babeczek zajmuje chwilę. Czasem zastanawiam się, czy szybciej się je przyrządza czy zjada :) Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmniam...Muffinki z owocami pychota! Czasem zastanawiam się, czy szybciej się je przygotowuje czy je:) Zapraszam na moje muffinki z jagodami goji.

    OdpowiedzUsuń