Pomysł na tę kaszankę zaczerpnęłam z bloga: kulinarny karnet Christophera. Jego przepis znajdziecie tutaj: oryginalny przepis. Ja oczywiście przepis troszkę zmodyfikowałam.
Składniki:
4 kaszanki z gryczanej kaszy
4 kaszanki z gryczanej kaszy
4 duże ziemniaki
2 jabłka
3 cebule
10 dkg żółtego sera
Olej do posmarowania naczynia
2 jajka
150 ml śmietany
tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, majeranek
natka pietruszki
szczypiorek
natka pietruszki
szczypiorek
Ziemniaki gotujemy w łupinach, następnie obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Kaszankę obieramy z jelita i kroimy w plastry. Jabłko obieramy i także podobnie kroimy. Cebulę obieramy i.........kroimy w plastry :-P
W garnuszku mieszamy jajka ze śmietaną i tartym serem. Dodajemy do sosu zioła i przyprawy. Natłuszczamy naczynie. Następnie w naczyniu układamy kolejno jedno obok drugiego: kaszankę, jabłko, ziemniak, cebulę aż do zapełnienia naczynia. Wszystko zalewamy sosem z jajek i śmietany oraz sera. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Pieczemy w 190 stopniach C około pół godziny.
gotowa zapiekanka z kaszanki |
zapiekanka przed pieczeniem |
wooowwwww istna rewelacja:) nie sądziłam, że z kaszanką można tak poszaleć:) zapisuję i chętnie sama spróbuję taką przygotować!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis,fajnie wygląda i zapewne bardzo sycąca. Zapisuję.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kaszankę "trochę inaczej":) gratuluje i sama próbuję:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie się robi, ciekawe jak będzie smakować...mi już ślinka leci ;-)
OdpowiedzUsuń