sobota, 4 sierpnia 2012

Zupa kukurydziano - porowa z kurkami

Przerabiam kurki do upadłego :-P od tygodnia nie jem już nic innego :)

Składniki:
2 gotowane a następnie grillowane kolby kukurydzy (może być 1 puszka kukurydzy)
1 cała por
2 serki topione - śmietankowe
śmietana - 3 łyżki stołowe
koszyczek kurek
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
Zioła, u mnie : tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszki
zioła przyprawowe: suszone pomidory z czosnkiem i bazyliąłyżka masła
sól, pieprz

Kurki myjemy i podsmażamy z czosnkiem i cebulą oraz porem na maśle. Zalewamy wodą i dodajemy kukurydzę. Gotujemy wszystko około 20 minut. Dodajemy serki topione i czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami ( w formie przyprawy ziołowej).

zupa kukurydziana z kurkami

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie i pożywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowita zupka!fantastyczna

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna zupka ;) ja też robiłam ostatnio zupę kukurydzianą. Przepis na zupkę i na grillowaną kukurydzę świetnie nadaje się do akcji kulinarnej na durszlaku "Kukurydziane wariacje" ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń