poniedziałek, 29 października 2012

Pancakes amerykańskie z masą kajmakową

 
W niedziele na śniadanie najlepiej smakują naleśniki, aromat jest niesamowity tym bardziej jak do nich dodamy olejek z aromatem pomarańczowym :) Amerykańskie są bardziej pulchne i grubsze z powodu dodatku proszku do pieczenia. Dziś przedstawiam przepis na amerykańskie naleśniki oraz przepis na masę kajmakową. 

Składniki masy kajmakowej:
1 szklanka mleka, 
1 szklanka cukru, 
1/3 kostki masła 
3/4 szklanki mleka w proszku,
2  łyżeczki kakao

 Składniki na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
masło (3-4  łyżki)
2 jajka jajka
szczypta soli
1,5 szklanki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru

1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki pszennej 

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego (olejek)
olej do smażenia

Naleśniki: Roztopić masło. Do miski wrzucamy: roztopione masło, mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy oraz aromat. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Łyżką nakładamy surowe ciasto na rozgrzany olej i smażymy przez chwilę z obu stron jak naleśniki. Podajemy z masą kajmakową albo dżemem lub syropem klonowym.
Masa kajmakowa: Do naczynia wlać mleko,  dodać cukier, kakao, masło i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać mleko w proszku. Cały czas masę podgrzewać, ciągle mieszając, aż masa dobrze się połączy.
smażymy naleśniki

Pancakes

5 komentarzy:

  1. masa kajmakowa+pancakes=obłędny duet! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł z tą masą kajmakową:)
    szybko muszę wypróbować:D
    jak dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy4/03/2013

    Jeśli mogę zwórcić uwagę, to zauważyłam kilka błedów językowych w przepisie i jak dla mnie to jest on niejednoznaczny, np. "2 kakao" 2 łyżki? 2 łyżeczki? Czy może 2 opakowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za zwrócenie uwagi, tak to jest jak człowiek się śpieszy. już poprawiam przepis :)

      Usuń