Dziś zostałam poproszona o przygotowanie kolacji na zamówienie :) poniżej przedstawiam deser jaki zrobiłam. Jutro zaprezentuję danie główne.
Składniki
1 ciasto francuskie
1 ser ricotta
szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
2 łyżki rodzynek
marcepan - wielkość batona
100 ml rumu
1 cukier waniliowy
łyżeczka cukru
1 jajko
Najpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy go serkiem ricotta, następnie posypujemy serek cukrem waniliowym. Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut.
na cieście smarujemy ser i układamy wiśnie i marcepan |
ślimaki z ciasta francuskiego z ricottą i wiśniami |
O rany jak kusisz z wieczora....
OdpowiedzUsuńSam widok jest przepyszny a jak dołożę do tego wyobraźnie smakową na myśl o połączeniu wiśni z marcepanem to już ślinka zaczyna lecieć:)
OdpowiedzUsuńLubię takie zawijaski :) Super smaczne muszą być :)
OdpowiedzUsuńnazwa rewelacyjna, od razu mam ochotę je zrobić!:) świetne są
OdpowiedzUsuńRum, wiśnie, mniam :)
OdpowiedzUsuńMmm, boskie połączenie :)
OdpowiedzUsuńFajne te ślimaczki.Często robię takie z różnymi farszami.Po zrolowaniu,wkładam na 20-30 minut do zamrażarki.Po pierwsze,lepiej mi się kroi a najważniejsze to ciasto francuskie musi być zimne (lepiej listkuje),oczywiście takie zimne wkładam do gorącego piekarnika.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń