sobota, 6 października 2012

Ziemniaki na baczność !

 

Oto danie, które zrobiłam na zamówienie, wygląda na to, że zaczynam swój prywatny catering :-P

Skład:

dowolna ilość dużych ziemniaków najlepiej typu winiety ( u mnie 10 sztuk)
szpinak w liściach (u mnie 2 opakowania mrożonego)
całe pomidory z puszki (u mnie 3 puszki)
ser pleśniowy bre (u mnie 3 sztuki)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
grzyby leśne (garść)
kilka oliwę
oliwa z oliwek
sól, pieprz
suszone zioła np. bazylia
świeża natka pietruszki

W pierwszej kolejności gotujemy grzybki. Na oliwie podsmażamy szpinak z cebulą i czosnkiem, dodajemy sól i pieprz. Ziemniaki w łupinach gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu ziemniaków obieramy je ze skórki. Następnie przekrawamy na pół i wydrążamy środek (robimy miejsce na farsz). Do ziemniaków nakładamy szpinak, następnie dajemy pomidor z puszki, plaster sera pleśniowego, na wierzch kładziemy grzybek i oliwkę. Posypujemy suszonymi ziołami np. bazylią albo oregano, zioła prowansalskie. Dekorujemy natką pietruszki. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 15-20 minut.



ziemniaki ze szpinakiem



3 komentarze:

  1. wygląda super, uwielbiam w takie postaci ziemniaki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentują się wybitnie:) świetne są

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ziemniaki to coś dla mnie :) Gratuluje pierwszego cateringu ;)

    OdpowiedzUsuń