środa, 17 października 2012

Płonąca figa by Christopher

Ten przepis pochodzi z bloga: Kulinarny Karnet Christophera, oryginalny przepis znajdziecie tutaj: PRZEPIS NA PŁONĄCA FIGĘ. wszelkie wskazówki otrzymałam także od autora :) 

Składniki na 1 porcję:

1 świeża figa
kawałek koziego sera
1 pomidorek koktajlowy (albo winogrono)
szczypta cukru
łyżeczka wysokoprocentowego alkoholu np. brandy,rum


Figę nacinamy delikatnie na krzyż, ale nie do samego końca. Do środka wkładamy kawałek koziego sera. Wydrążamy środek pomidorka (w oryginalnym przepisie było winogrono). Do środka wsypujemy odrobinę cukru (stanowi podpałkę dla ognia) a następnie wlewamy odrobinę wysokoprocentowego alkoholu i podpalamy :)








2 komentarze:

  1. Fajny efekt :) Podejrzewam, że uchwycenie ognia na zdjęciu było nie lada wyzwaniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze się domyślasz, duży płomień był tylko przez sekundę, nie zdążyłam go ująć. ważne, że figa była dobra :)

      Usuń