wtorek, 16 października 2012

Serniczek z serków homogeniozowanych z galaretką z kompotu wiśniowego

Pomysł na szybki i pyszny deser ala sernik na zimno. Do tego deseru wykorzystałam kompot z wiśni, który został mi z niedzielnego obiadu. Ale można zastosować z sok z wiśni. Dzięki rodzynkom i skórce pomarańczowej miałam wrażenie, że jem sernik wiedeński ale w wersji na zimno :)

Składniki na 3 porcje:
3 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (można zakupić serki o smaku naturalnym i dodać laskę wanilii)
2 czerwone galaretki
1 szklankę kompotu z wiśni
wiśnie z kompotu
100 ml rumu
garść rodzynek
otarta skórka z 1/4 pomarańczy
kilka listków świeżej mięty  

Rodzynki i wiśnie z kompotu moczymy w rumie około pół godziny. Ścieramy skórkę z pomarańczy na tarce. Następnie rozpuszczamy 1 galaretkę czerwoną  w 1/2 szklanki gorącej wody. Dobrze mieszamy. Studzimy i łączymy z 3 serkami oraz rodzynkami i skórką z pomarańczy. Serki z galaretką wlewamy do miseczek (starcza na 3 miseczki). Podczas gdy masa tężeje, rozpuszczamy 1 czerwoną galaretkę w 1/2 szklanki gorącej wody,  studzimy i łączymy z 1 szklanką kompotu z wiśni. Dodajemy do galaretki z kompotem wiśnie.Gotową galaretkę wlewamy na wierzch salaterek w których już tężeje serek. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie dno salaterki z deserem zanurzamy w gorącej wodzie na 3 sekundy i wykładamy deser na talerz. (moczenie salaterki w gorącej wodzie pomaga przy wyciąganiu serka z naczynia). Można pomóc sobie nożem. Deser dekorujemy listkami mięty, wisienkami oraz kompotem.
szybki deser z serków oraz kompotu


6 komentarzy:

  1. proste składniki, a super deserek, lubię takie przepisy!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, pyszny deser :) Prosty w wykonaniu, a efekt jak najbardziej zadowalający

    OdpowiedzUsuń
  3. perfekcyjny deser, a podany tak cudnie, że nie musiałabyś mnie na niego prosić dwa razy;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, lubię takie serniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy12/30/2013

    czy galaretke miesza sie z serkiem, czy najpierw wylewa sie galaretke a na to serek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest to obojętne. najwazniejsze, żeby galaretka byłą wystudzona i żeby łączyć składniki stopniowo i energicznie mieszać. pozdrawiam

      Usuń