wtorek, 23 października 2012

"Guacamole" z serem pleśniowym i oliwkami

 
Guacamole – meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.
Nie przedstawiam oryginalny przepis na guacamole. Ponieważ w tradycyjnym przepisie do awokado dajemy tylko limonkę, sól, czosnek oraz świeżą kolendrę. Ja postanowiłam dodać serek pleśniowy oraz oliwki, dla  zaostrzenia smaku. Pasta idealna do grzanek. Należy ją szybko zjeść bo awokado się utlenia i czernieje, nawet pomimo skropienia cytrynką. 

Nie jest to oryginalny, meksykański przepis. jedynie moja wersja na ten dip


Wczesniej robiłam guacamole z ogórkiem konserwowym i pomidorami: przepis

Składniki:

2 dojrzałe awokado
1 ser camembert
świeża kolendra (ewentualnie bazylia)
zielone oliwki - 1 słoiczek
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny lub sok z 1 limonki.

Przekrawamy awokado wzdłuż. Wydrążamy pestkę (możemy ją wsadzić do ziemi i czekać aż wyrośnie roślinka :) ) Następnie wydrążamy łyżką miąższ. Dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy i wszystko mieszamy ręcznym blenderem. Dodajemy pokrojoną kolendrę oraz zielone w całości oliwki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty. Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Mieszamy łyżką i gotowe. Smarujemy np. na grzankach. 
 
Rada: jeśli mamy twarde awokado, wkładamy je na dobę do papierowej torby. Na następny dzień awokado staje się bardziej miękkie. Pamiętajmy awokado skrapiać sokiem z cytryny lub limonki by się nie utleniało i w rezultacie czerniało.

Guacamole z serem pleśniowym i oliwkami

Awangarda Smaku

3 komentarze:

  1. pyszota!:)
    chcę taką kanapeczkę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. kokoszanel10/24/2012

    zrobiłam dziś na śniadanko, wyszło przepysznie! ale zamiast sera pleśniowego użyłam fety, niestety mimo że kocham pleśniowe po przeczytaniu artykułu ostatnio przestałam je jeść ( http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/117/serki-pleśniowe-są-niezdrowe/ ) nie wiem czy to prawda czy nie w sumie ale wole dmuchać na zimne i nie karmić moich dzieci nimi narazie, tak samo jak grzybami (maluchy maja 9 i 12 lat :)). Z fetą też wyszło cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że wszystko w odpowiednich proporcjach i częstotliwości spożywania nie może nam aż tak zaszkodzić. ja jem sery pleśniowe ze względu na bogactwo wapnia :)

      Usuń