piątek, 12 października 2012

Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem

Rozgrzewająca zupka na chłodne dni z sezonowych darów natury :)

składniki:
1 dynia (około 1 kg)
1 duży kalafior
1 cebula
1 litr warzywnego bulionu
przyprawa curry - ilość wg uznania
gałka muszkatołowa- ilość wg uznania
tarty świeży imbir- ilość wg uznania
sól, pieprz
10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser)
garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni)
1 łyżka octu winnego
świeże zioła do dekoracji
oliwa do smażenia
3 ząbki czosnku

Na oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy w blenderze. Nalewamy na talerz i doprawiamy octem winnym oraz prażonymi ziarnami słonecznika. Dekorujemy ziołami i tartym parmezanem.



2 komentarze:

  1. co za kapitalne smaki! super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne połączenie, ser na pewno idealnie pasuje do takiej zupy i podkręca smak :)

    OdpowiedzUsuń