czwartek, 11 października 2012

Ravioli z maślakami zapiekane z pomidorami




Od sąsiadki dostałam maślaki. Postanowiłam zrobić pierwsze w moim życiu ravioli. Nie wyglądają tak pięknie jak z włoskiej restauracji ale są na pewno domowe i aromatyczne. Pozdrowienia dla Majki :)

SKŁADNIKI na ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki gorącej wody

Ponadto:
około 10 świeżych maślaków (mogą być inne grzyby)
150 g żółtego sera
4 pomidory
1 cebula
olej do smażenia
sól, pieprz mielony
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 kulki pieprzu
świeża bazylia

Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać jajko oraz żółtka i sól, i zacząć wyrabiać ciasto w dłoniach. Powoli dolewać gorącą wodę cały czas dokładnie ugniatając. 
Podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto musi być jednolite i elastyczne. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut by odpoczęło. My w tym czasie nie odpoczywamy :)Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować we wrzątku z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskich oraz kulek pieprzu. Gdy grzyby będą ugotowane podsmażyć je na oliwie z dodatkiem 1, poszatkowanej cebuli. 
Gdy pół godziny minie w tym czasie ciasto rozwałkować na długie, cienkie pasy. Nakładać po łyżce grzybów w odstępach od siebie około 6-7 cm. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i ścisnąć zewnętrzne boki. Specjalnym nożykiem do wykrawania ciasta wyciąć kwadraty i brzegi ciasta pozagniatać małym widelczykiem. Kwadraty odstawić na desce wysypaną mąką i przykryć ściereczką. W tym czasie zagotowujemy w garnku wodę z dodatkiem soli i oleju. Ravioli gotować około 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Ravioli ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ułożyć na nie pozostałe grzyby (jeśli nam zostały z farszu) oraz ułożyć plastry pomidorów i wszystko posypać żółtym serem i mielonym pieprzem. Zapiekać w piekarniku do 220 stopni C do roztopienia sera. Udekorować świeżą bazylią. 
wycinamy nożykiem kwadraty
nakładamy farsz z grzybów

zagniatamy brzegi ciasta widelczykiem
gotujemy ravioli we wrzątku z solą i olejem. 



ravioli z grzybami



6 komentarzy:

  1. aż ślinka cieknie na ich widok!

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ smakowicie to wyglada !!

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, jak dawno nie jadłem maślaków :) Opędzlowałbym taką miskę ravioli w kilka chwil :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurcze, ale cudowny obiad! szczena mi opadła tak to wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Maślaki to najlepsze w smaku grzyby - to moja opinia. danie wygląda wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł! na pewno wykorzystam tym bardziej że jutro planuje kolejne grzybobranie:)

    OdpowiedzUsuń