Od sąsiadki dostałam maślaki. Postanowiłam zrobić pierwsze w moim życiu ravioli. Nie wyglądają tak pięknie jak z włoskiej restauracji ale są na pewno domowe i aromatyczne. Pozdrowienia dla Majki :)
SKŁADNIKI na ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki gorącej wody
Ponadto:
250 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki gorącej wody
Ponadto:
około 10 świeżych maślaków (mogą być inne grzyby)
150 g żółtego sera
4 pomidory
1 cebula
olej do smażenia
sól, pieprz mielony
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 kulki pieprzu
świeża bazylia
Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać jajko oraz żółtka i sól, i zacząć wyrabiać ciasto w dłoniach. Powoli dolewać gorącą wodę cały czas dokładnie ugniatając.
Podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto musi być jednolite i elastyczne. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut by odpoczęło. My w tym czasie nie odpoczywamy :)Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować we wrzątku z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskich oraz kulek pieprzu. Gdy grzyby będą ugotowane podsmażyć je na oliwie z dodatkiem 1, poszatkowanej cebuli.
Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać jajko oraz żółtka i sól, i zacząć wyrabiać ciasto w dłoniach. Powoli dolewać gorącą wodę cały czas dokładnie ugniatając.
Podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto musi być jednolite i elastyczne. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut by odpoczęło. My w tym czasie nie odpoczywamy :)Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować we wrzątku z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskich oraz kulek pieprzu. Gdy grzyby będą ugotowane podsmażyć je na oliwie z dodatkiem 1, poszatkowanej cebuli.
Gdy pół godziny minie w tym czasie ciasto rozwałkować na długie, cienkie pasy. Nakładać po łyżce grzybów w odstępach od siebie około 6-7 cm. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i ścisnąć zewnętrzne boki. Specjalnym nożykiem do wykrawania ciasta wyciąć kwadraty i brzegi ciasta pozagniatać małym widelczykiem. Kwadraty odstawić na desce wysypaną mąką i przykryć ściereczką. W tym czasie zagotowujemy w garnku wodę z dodatkiem soli i oleju. Ravioli gotować około 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Ravioli ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ułożyć na nie pozostałe grzyby (jeśli nam zostały z farszu) oraz ułożyć plastry pomidorów i wszystko posypać żółtym serem i mielonym pieprzem. Zapiekać w piekarniku do 220 stopni C do roztopienia sera. Udekorować świeżą bazylią.
wycinamy nożykiem kwadraty |
nakładamy farsz z grzybów |
zagniatamy brzegi ciasta widelczykiem |
gotujemy ravioli we wrzątku z solą i olejem. |
ravioli z grzybami |
aż ślinka cieknie na ich widok!
OdpowiedzUsuńależ smakowicie to wyglada !!
OdpowiedzUsuńO matko, jak dawno nie jadłem maślaków :) Opędzlowałbym taką miskę ravioli w kilka chwil :)
OdpowiedzUsuńo kurcze, ale cudowny obiad! szczena mi opadła tak to wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńMaślaki to najlepsze w smaku grzyby - to moja opinia. danie wygląda wybornie!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! na pewno wykorzystam tym bardziej że jutro planuje kolejne grzybobranie:)
OdpowiedzUsuń