sobota, 17 listopada 2012

Sałatka z granatem i łososiem z sosem z sera pleśniowego

Chciałam wykorzystać owoc granatu do dania wytrawnego i najprościej było mi przygotować sałatkę :)

Składniki:

opakowanie roszponki
1 ogórek zielony
150 g łososia wędzonego
1 owoc granatu
3 rzodkiewki
3 jajka na twardo
szczypiorek

Składniki na sos:
100 ml jogurtu naturalnego
50 ml majonezu
100 g sera z niebieską albo zieloną pleśnią
2 łyżki octu balsamicznego
biały pieprz.

 Składniki na dressing ze sobą mieszamy, ser ścieramy na tarce i dodajemy do sosu. Na półmisku układamy roszponkę, pokrojone w plastry rzodkiewkę i ogórek, pokrojone w ósemki jajka. Układamy także cząstki łososia. Granat przekrawamy na pół i uderzając drewnianą łyżką od spodu owoc wydobywamy kulki granatu, które dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem. Dekorujemy szczypiorkiem.

sałatka z łososiem i granatem

Awangarda Smaku

8 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. elegancko dzisiaj u ciebie:)
    pyszności mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzie granat tam i ja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Granat jest boski, zwłaszcza w sałatkach. Uwielbiam go :)
    A sałatka wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na prawdę "wyssałaś z mlekiem matki" Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada okazale,wyobrazam sobie,ze smakuje nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy1/23/2014

    nie widzę szczypiorku droga Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie na zdjęciu mało go widać (ja widzę, 1 cząstkę tylko :) ) powiedzmy, że szczypiorek leży na dnie talerza, i można go dodać bądź nie - wedle własnego uznania. pozdrawiam :)

      Usuń