poniedziałek, 31 grudnia 2012

Daktyle w szynce parmeńskiej


Idealna zakąska na karnawałowe przyjęcie. Zamiast daktyli możemy dać nasze narodowe śliwki suszone :) 

Składniki:
kilka daktyli suszonych bez pestek
kilka plasterków szynki parmeńskiej, 

Każdy owoc zawijamy w szynkę i podsmażamy przed samym podaniem. 


Galaretka z szynką i warzywami



Jak wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :)

Składniki:
Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą
30 dag szynki

1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja)
1,5 litra rosołu drobiowego
natka pietruszki
odrobina oleju do smażenia


Do gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do rosołu, słoik z mieszanką warzywna odsączamy i dodajemy także do rosołu. Na koniec siekamy natkę pietruszki i także dodajemy do rosołu. Gotowy rosół z dodatkami i żelatyną wlewamy do małej keksówki. Odstawiamy do stężenia. 

UWAGA, REDAKCJA KROPKI TV PRZY PUBLIKACJI MOJEGO PRZEPISU ZMIENIŁA SKŁADNIKI. JA W SWOIM PRZEPISIE PODAŁAM 1 OPAKOWANIE ŻELFIXU A REDAKCJA ZMIENIŁA NA 1 ŁYŻECZKĘ ŻELATYNY, TO ZA MAŁO NA 1,5 LITR BULIONU! BARDZO PROSZĘ CZYTAJCIE PRZEPISY Z ROZWAGĄ :)
galaretka z szynką

Jajka faszerowane łososiem


Pięknie wyglądają na stole i lepiej smakują niż te z tuńczykiem. robi się błyskawicznie i błyskawicznie znikają z talerzy :)

Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
150 g wędzonego łososia
łyżka majonezu
sól, pieprz
koperek, natka pietruszki

Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka rozdrabniamy widelcem z majonezem, koperkiem oraz solą i pieprzem. Połowę plastrów łososia drobno siekamy, a druga połowę pozostawiamy do dekoracji jajek. Żółtka mieszamy z posiekanym łososiem. Farsz nakładamy po 1 łyżeczce do białek, dekorujemy plasterkami łososia i natka pietruszki. Później zjadamy :) 
jajka faszerowane łososiem

Paszteciki z pleśniowym serem i szynką prosciutto

Propozycja sylwestrowo - karnawałowa. Paszteciki robi się szybko bo są z ciasta francuskiego. Idealnie smakują z barszczykiem :) 

Składniki:
1 gotowe ciasto francuskie
kilka plasterków szynki prosciutto / parmeńskiej
1 ser pleśniowy
parę plasterków suszonych pomidorów

ciasto kroimy w kwadraty o wymiarach: 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera, pomidorów i szynki. Cztery końce rogów ciasta zwijamy do siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Idealnie smakują z barszczykiem. 

paszteciki z ciasta francuskiego

sobota, 29 grudnia 2012

Spring Rollsy z pieczoną kaczką



Okres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :)Podobne danie robię z naleśnikami i kurczakiem. Od biedy zawsze można kaczkę zamienić na tańszą wersję drobiu :)

Składniki na 6 sztuk:
40 dag pieczonej piersi z kaczki 
6 papierów ryżowych
2 marchewki
por - zielona cześć
2 kwadratowe serki topione
sól, pieprz
natka pietruszki
Upieczoną kaczkę kroimy w kostkę. Marchewkę gotujemy do miękkości. Następnie marchewkę kroimy w kostkę i odstawiamy na później.  Por kroimy w drobne krążki i podsmażamy na oleju, po usmażeniu zdejmujemy z patelni i dodajemy do marchewki. Na odrobinie oleju  podsmażamy kaczkę pokrojoną w kostkę oraz serki topione, smażymy tak długo aż serki się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie przez 30 sekund. Następnie wyciągamy je z wody i osuszamy. Na każdym papierze układamy po łyżce marchewki z porem oraz kaczkę podsmażoną z serkami. rozsmarowujemy na papierze a następnie zwijamy jak krokiety czy gołąbki. I gotowe. Smakuje na zimno jak i na ciepło :)



pieczoną kaczkę kroimy w kostkę
kaczkę smażymy z serkami topionymi

spring rollsy z kaczką

piątek, 28 grudnia 2012

Wigilijny barszcz z uszkami


Bez nich nie ma świąt. Na moim wigilijnym stole zawsze są dwie zupy: grzybowa i barszczyk z uszkami. 
Jest to spóźniony wpis ponieważ uszka kleję z mamą w Wigilię a po chwili zasiadamy do stołu, więc wcześniej nie było czasu by zaktualizować blog :)
Dziś odsłona barszczu. Zupa gotowana na sposób postny czyli bez mięsa ale za to z grzybkami. 

Składniki na barszcz:
1 kg buraków
2 cebule
4 grzybki suszone
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
cukier
ocet winnny
3 ziela angielskie
2 listki bobkowe

Barszcz: Buraki umyć, obrać i płukać. Pokroić na mniejsze cząstki. zalać zimną wodą tak by tylko były przykryte. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około pół godziny. Wywar z buraków odstawić w chłodne miejsce najlepiej na cała noc. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na około pół godziny. W osobnym garnku ugotować włoszczyznę z zielem angielskim i listkami bobkowymi oraz z cebulami i grzybami. Gotować około 40 minut. Następnie wywar z włoszczyzny przecedzić i wymieszać z przecedzonym wywarem buraczanym .Doprawić octem, cukrem, sola i pieprzem. Następnie nie gotować tylko podgrzać i podawać z uszkami.

Składniki na uszka:

Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
woda

Nadzienie:
około 20 suszonych grzybów
1 duża cebula
łyżka masła
sól, pieprz

Farsz na uszka: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut do godziny. A następnie ugotować do miękkości odcedzić i drobno pokroić A następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. 

Ciasto na uszka: Z mąki i jajek i letniej wody zagnieść ciasto. Wodę dolewamy po troszku i sprawdzamy na bieżąco jak nam się wyrabia ciasto. Jak jest zbyt suche dolewamy jeszcze wody. Jak za mokre dosypujemy mąkę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kółeczka. Na każdym kółku położyć łyżeczkę farszu. zagniatamy na pierożki, zaklejamy a następnie końce sklejamy do siebie by powstał kształt "uszek". Uszka gotujemy w osolonym wrzątku z odrobina oleju na małym ogniu nie przykrywając aż do wypłynięcia. Po ugotowaniu poukładać uszka na półmisku tak by się nie skleiły. Podawać z barszczem. 

uszka przed ugotowaniem
uszka po ugotowaniu
barszcz z uszkami

Kompot z suszu

Aromatyczny, tradycyjny napój ...

Składniki 
10 suszonych  śliwek  
ok. 20 cząstek suszonych  jabłek
ok. 20 cząstek suszonych gruszek

ok. 2 - 3 łyżki miodu
1 laska cynamonu

goździki
1 cytryna


Owoce wypłukać a następnie zalać zimną wodą i odstawić na około 3 godzin. Cytrynę umyć, wycisnąć sok do kubeczka.  Do namoczonych owoców dolać więcej wody oraz dodać miód. Gotować  na  małym  ogniu około 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodać cynamon i goździki. Później z kompotu wyjąć goździki i cynamon. Przyprawić sokiem z cytryny. Jeśli jest za mało słodkie dodać więcej miodu albo cukier. 



poniedziałek, 24 grudnia 2012

Piernik z konfiturą Roberta Sowy



Przepis znalazłam w jakiejś gazecie. Oczywiście parę szczegółów zmodyfikowałam pod swój gust :)

Składniki:
400 g maki tortowej
125 g margaryny
250 g cukru
2 jajka
3 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki orzechów
pół szklanki rodzynek
5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa)
1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę
garść orzechów włoskich do dekoracji

Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą. Ponownie składamy i polewamy polewą czekoladową. 

piernik z konfiturą

niedziela, 23 grudnia 2012

Karp w galarecie



Podstawa Wigilii - królewski karp w galarecie :) o dziwo nie lubię :) ale moi rodzice nie wyobrażają sobie bez niego świąt :) tak więc w tym roku też jest :)


Składniki:

1 duży karp (od 1,5 kg do 2 kg) 
3 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
pół pora
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
pół łyżeczki pieprzu
sól
szczypta cukru do smaku
1 łyżka octu
1 łyżka żelatyny 

Karpia czyścimy. Odkrawamy głowę i ogon i kroimy go w dzwonka o grubości około 4  -5 centymetrów. Do garnka z gotującą się wodą (ok. 2,5 litra)  wkładamy głowę i ogon, całe cebule, marchewki i pietruszkę oraz ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie wyławiamy z wywaru głowę i ogon i wkładamy dzwonki ryby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut minut. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę cedzakiem i układamy ją na półmisku. Wywar odcedzamy. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na rybie. 
Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.  
Po odmierzeniu wywaru  powinno nam go zostać około 1,5 litra. W gorącym wywarze dokładnie rozpuszczamy żelatynę i zalewamy nim rybę. Odstawiamy do ostygnięcia. Nastepnie wkładamy do lodówki na całą noc. 

gotujemy wywar
karp w galarecie 

Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą

Od sklepowych szynek wolę pieczony karczek w domowych warunkach. Do niego dodaję dużo ziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :)

Składniki na pieczony karczek:
Karczek około 2 kg
1,5 główki czosnku ząbki czosnku
Zioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, jałowiec, tymianek
pieprz, sól
4 Liście laurowe
Pół szklanki oleju
Mięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem  i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych i ziaren jałowca. Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie karczek piec w 200 stopniach C tyle godzin ile kilogramów waży. Czyli 2 kg pieczemy 2 h.

składniki na ćwikłę: 1,5 - 2 kg buraków ćwikłowychsok z 1 cytryny albo 2 łyżki octu jabłkowegosłoiczek tartego chrzanu do smaku: cukier, sól, pieprz

Myjemy buraki następnie gotujemy je do miękkości, a później obieramy ze skórki.  Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, oraz chrzan (ilość wg uznania, ja dodałam cały słoik). Mieszamy i doprawiamy wg swojego smaku solą, cukrem i pieprzem.
Ćwikłę wkładamy do słoika i wsadzamy do lodówki na dobę, by smaki się przegryzły. Idealna do pieczonego karczku! :)

Rada: do ćwikły możemy dodać 1 tarte jabłko. 

pieczony karczek z ćwikłą

Kapusta z grochem i grzybami


Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. 

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty
0,5 kg grochu łuskanego
2 cebule
10 dag suszonych grzybów
1 łyżka kminku całego
sól, pieprz, cukier
olej do smażenia
4 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego

Groch zalewamy wodą  i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Grzyby zalewamy zimna woda i czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około 1 godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszona kapustę płuczemy w zimnej wodzie a następnie siekamy ją. Następnie gotujemy w osobnym garnku z listkami laurowymi, zielami angielskimi i kminkiem. Cebulę kroimy w kostkę, a grzyby w paseczki i podsmażamy na oleju. Później dodajemy do gotującej się kapusty. Kapustę gotujemy około 1,5 godziny. Gdy kapusta będzie ugotowana, dodajemy groch. Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem i cukrem. Pachnie pięknie i świątecznie :)



kapusta z grochem i grzybami


sobota, 22 grudnia 2012

Śledzie z jabłkami w jogurcie


Uwielbiam do tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p
Na Sylwestra robię repetę :) 


Składniki:

pół kilograma matyjasów (śledzie solone)
400 ml jogurtu naturalnego najlepiej gęstego
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
pęczek natki pietruszki
4 słodkie jabłka
1 duża cebula

Sos: jogurt mieszamy z majonezem, musztardą oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Śledzie: matyjesay wcześniej moczymy z nadmiaru soli następnie kroimy w paseczki o szer. ok. 2 cm. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również drobno siekamy. Wszystko razem łączymy czyli: śledzie z jabłkami, cebulą oraz sosem jogurtowym. Śledzie najlepsze są na następny dzień jak -wszystkie smaki się przegryzą. Wesołych i smacznych świąt! :) 


śledziowa sałatka w słoiku...czeka na święta ;) 

piątek, 21 grudnia 2012

Gołąbki z dzikim ryżem i chili

 
Znudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :)
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowego
1 woreczek ryżu białego
2 woreczki ryżu dzikiego
2 litry warzywnego bulionu
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
kapusta włoska
pasta pomidorowa w kartoniku
1 papryczka chili

1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka mąki 
olej do smażenia 
suszona bazylia i oregano

Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo, później studzimy go. Następnie mieszamy z mięsem, jajkiem i solą i pieprzem, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 10 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować.

Na liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się nie zmarnowały, i żeby gołąbki się w gotującej wodzie nie przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią i oregano. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Na sam koniec gotowania wlewamy pastę pomidorową. A papryczki chili  drobno kroimy (usuwamy pestki) i podsmażamy na oleju. Następnie wrzucamy do garnka z gołąbkami. Na sam koniec przygotowujemy zaklepkę z mąki i wody i wlewamy do somu, ciągle mieszając. Gotujemy tak jeszcze około 10 minut.
gołąbki układamy w garnku wyłożonymi kapustą

gołąbki z dzikim ryżem i chili

czwartek, 20 grudnia 2012

Chłodnik śledziowy czyli mazowiecka woda śledziowa


Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na post oraz święta. Jest tania, syta i aromatyczna :)

Składniki:

1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubi
pół litra mleka do moczenia śledzi
1 l wody
2 - 3 cebule
4 łyżki octu
250 ml śmietany 12 albo 18 %
2 liście bobkowe / laurowe
4 kuli ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i cukier do smaku
ziemniaki ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań.

Cebulę kroimy w piórka i gotujemy w litrze wody do miękkości razem listkami bobkowymi oraz zielem angielskim. Gdy cebula już będzie miękka dodajemy ocet (ilość wg upodobań) ja na 1 litr wody dodaję około 4 łyżek stołowych octu. Roztwór odstawiamy do całkowitego wystygnięcia następnie schładzamy w lodówce. Matyjasy wcześniej moczymy w mleku z wodą by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w plastry o szerokości ok. 3 cm. Do zimnego roztworu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy,tak żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego.


ugotowana cebula z octem
chłodnik śledziowy

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii


Prosta zapiekanka, wymyślona na potrzeby zaspokojenia głodu :)

Składniki:
1 opakowanie makaronu np. kokardki (czy wstążki - już nie pamiętam ;)

2 opakowania szpinaku mrożonego, koniecznie w liściach
pół pora
pół szklanki orzechów pinii- prażonych na suchej patelni (można zastąpić orzechami włoskimi - są tańsze)

4 pomidory obrane ze skórki
sery: u mnie 1 kulka mozzarelli, 10 dag sera gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią
200 ml śmietanki kremówki

2 jajka
olej do smażenia

2 ząbki czosnku
suszona bazylia

sól, pieprz

Makaron gotujemy na wpół miękko. Szpinak podsmażamy na oleju z czosnkiem oraz pokrojonym porem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut.


na makaron ze szpinakiem układamy sery.
gotowa zapiekanka szpinakowo-serowa z orzechami pinii

czwartek, 13 grudnia 2012

Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami

Do upieczenia tego chlebka zainspirowała mnie Antenka z bloga  Smaczny kąsek  pozazdrościłam jej wypieków i musiałam też coś podobnego upiec :)

Składniki:

  • 1.5 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 5 dojrzałych bananów
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 75g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 50 ml mleka
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kako
  • łyżka ekstraktu z wanilii albo pół olejka o aromacie waniliowym
  • szczypta soli
  • tarta skórka ze świeżej 1 pomarańczy 
  • garść rodzynek
  • 10 posiekanych orzechów włoskich
  • 1 czubata łyżka cappuccino
  • 1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika)

    Polewa:
  • 1 gorzka czekolada
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masłą
  • 50 ml rumu
  • 1 cała pomarańcza
  • 1 opakowanie posypki z orzechów laskowych

    Ciasto:Banany obrać, rozgnieść w misce widelcem albo rozrobić w blenderze z odrobiną mleka. Masę z bananów wlać do miski i dodać do niej wszystkie mokre składniki: jajko, rozpuszczone masło i olejek waniliowy.W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką.  Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach do 60 minut. Na bieżąco sprawdzać patyczkiem.

    Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz miód, wkładamy plastry pomarańczy ze skórką, wlewamy rum i smażymy około 10 minut do momentu skrystalizowania się cukru. Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą, następnie posypujemy posypką z orzechów a na środek układamy skarmelizowane pomarańcze. Ciasto chowamy w chłodne miejsce.
ciasto przed pieczeniem
ciasto zaraz po upieczeniu
karmelizujemy pomarańcze

chlebek bananowo-orzechowy
[KONKURS] Pora coś zjeść... na słodko i świątecznie!