niedziela, 23 grudnia 2012

Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą

Od sklepowych szynek wolę pieczony karczek w domowych warunkach. Do niego dodaję dużo ziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :)

Składniki na pieczony karczek:
Karczek około 2 kg
1,5 główki czosnku ząbki czosnku
Zioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, jałowiec, tymianek
pieprz, sól
4 Liście laurowe
Pół szklanki oleju
Mięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem  i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych i ziaren jałowca. Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie karczek piec w 200 stopniach C tyle godzin ile kilogramów waży. Czyli 2 kg pieczemy 2 h.

składniki na ćwikłę: 1,5 - 2 kg buraków ćwikłowychsok z 1 cytryny albo 2 łyżki octu jabłkowegosłoiczek tartego chrzanu do smaku: cukier, sól, pieprz

Myjemy buraki następnie gotujemy je do miękkości, a później obieramy ze skórki.  Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, oraz chrzan (ilość wg uznania, ja dodałam cały słoik). Mieszamy i doprawiamy wg swojego smaku solą, cukrem i pieprzem.
Ćwikłę wkładamy do słoika i wsadzamy do lodówki na dobę, by smaki się przegryzły. Idealna do pieczonego karczku! :)

Rada: do ćwikły możemy dodać 1 tarte jabłko. 

pieczony karczek z ćwikłą

1 komentarz:

  1. kawał dobrego, domowego mięcha:) przepadam za taką karkówką:)

    OdpowiedzUsuń